Srijeda, 17 travnja, 2024

Meteorolog Nedim Sladić: Temperature u BiH za vikend će prvi put u 2024. godini dosegnuti 30 stepeni, slijedi niz preokreta

Autor:N1

Preporučeno

Ističe da će nedjelja i eventualno ponedjeljak biti najtopliji, ali već od večernjih sati ponedjeljka slijedi preokret i tu nije kraj.

Temperature u Bosni i Hercegovini tokom ovog vikenda će biti visoke i neuobičajene za ovo doba godine. Bh. meteorolog Nedim Sladić, otkrio je za N1 kako prvi put u 2024. možemo očekivati i 30 stepeni.

“Temperature u narednom periodu, sve do ponedjeljka, će odstupati za 10 do 12 stepeni u odnosu na višegodišnji niz 1991-2020. Temperature zraka nisu uobičajene za ovo doba godine, ali su se dešavale u prošlosti. 1952. godine, na gotovo iste datume, su mjerene mnogo veće temperature. Npr. Leskovac je mjerio 35,5 stepeni i to je bila najviša izmjerena temperatura zraka krajem marta na ovim prostorima. Što se tiče ovog prostora, govorimo o temperaturama zraka koje će se kretati između 23 i 28 stepeni, a lokalno na sjeveroistoku mogu prvi put dosegnuti i 30 stepeni”, rekao je Sladić za N1.

Upravo se čita:  FUP "češljao" i hapsio u bh. gradu: Uhapšene dvije osobe zbog prevare "teške" više od 200.000 KM

Ističe da će nedjelja i eventualno ponedjeljak biti najtopliji, ali već od večernjih sati ponedjeljka slijedi preokret i tu nije kraj.

“U ponedjeljak će doći do nove promjene vremena koja će se od kasnih poslijepodnevnih sati sa zapada premještati prema istoku donoseći padavine i to najprije na području Krajine, a potom u večernjim satima i u noći u ostatku zemlje”, rekao je Sladić.

Upravo se čita:  Nastavlja se 'ljeto' u aprilu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana

Očekuje se i izraženije grmljavinsko nevrijeme, a postoji i mogućnost lokalne pojave grada. Potom slijedi još jedna promjena. Od 4. aprila slijede temperature između 20 i 25 stepeni.

“Ako poredimo ovogodišnji april s proteklih nekoliko, ovo će biti dijametralno suprotan početak aprila u odnosu na protekla tri koja su obilježila prodroi hladnog zraka i suočavanja s mrazom i snijegom”, naveo je Sladić.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Od jutarnjih sati snijeg je prekrio našu zemlju. Iako smo se nadali da je zima prošla, jutros nam je...

Još vijesti za vas