Utorak, 18 lipnja, 2024

Meteorolog Sladić o neobičnom prizoru na nebu iznad Bosne i Hercegovine: “Neka ostane zapamćeno…”

Preporučeno

Na fotografijama koje se dijele društvenim mrežama može se vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je obasjala nebo iznad Bosanskog Novog.

Jedan od najljepših prizora u prirodi aurora borealis bila je vidljiva večeras i u nekim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Na fotografijama koje se dijele društvenim mrežama može se vidjeti jaka, crvena svjetlost koja je obasjala nebo iznad Bosanskog Novog.

Rezultat je to jake solarne oluje koja je u toku. Inače aurora borealis zabilježena je i dijelovima Slovenije, Hrvatske, Mađarske.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za ovu populaciju - Penzioneri sada mogu raditi i primati penziju: Zasnivanje radnog odnosa bez obustave mirovine

Ovaj prirodni fenomen je komentarisao i bh. meteorolog Nedim Sladić.

– Neka ostane zapamćeno da je aurora borealis zabilježena i iznad Bosne i Hercegovine. Mada, uopće mi se ne sviđa boja neba – crvena kao krv, mada je to zapravo u južnijim predjelima i tipična boja aurore.

Posmatrana sa područja bližeg Zemljinim polovima, polarna je svjetlost uglavnom žutozelene, a s manjih geografskih širina, crvene boje. Do razlike u boji dolazi zbog različitih gustoća zraka na različitim visinama u atmosferi. Na velikim visinama, gdje je atmosfera rijetka, sudari su među molekulama zraka rijetki i kisik dvije minute nakon pobuđenja emitira crvenu svjetlost.

Upravo se čita:  Na tržištu BiH se nalaze makaroni iz Rumunije koji su opasni po zdravlje

Do danas sam mislio da je Auroru nemoguće vidjeti u našoj zemlji. Izgleda da je ipak moguće – napisao je Sladić na svom Facebook profilu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas