Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Meteorolog Sladić otkrio kada nam stiže zima

Autor:N1

Preporučeno

Njegova izjava u vezi sa zimom kao bomba odjeknula da zima možda neće biti hladna ako bude i duga, koliko je to ustvari moguće predvidjeti u ovom trenutku?

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić je za N1 komentarisao visoke temperature za ovo doba godine i do kada će trajati miholjsko ljeto, te kakva nas zima očekuje.

Miholjsko ljeto i dalje traje i šta će biti s vikendom koji je pred pred nama.

“Šetaćete po prirodi i ne očekuju se padavine tokom vikenda. Pogotovo za stanovnike Bosne, uz manje vjetra. U Hercegovini povremeno kiše koje su zahvatile Sloveniju i kontinetalnu Hrvatsku i Jadran. Neke veće količine padavina u BiH se ni tokom dana ne očekuju uz pokoji pljusak, vikend sunčaniji i visoke temperature, posebno za ovaj period godine”, kazao je Sladić.

Upravo se čita:  Šta se dešava u sarajvskom naselju Otoka? Helikopter, pucnjevi, specijalci... Ramo Isak je otkrio o čemu se radi

Do kada će trajati miholjsko ljeto u BiH, Sladić kaže da će ovaj period visokih temperatura biti još nekoliko dana.

“Trebalo bi potrajati pet, šest, sedam dana i onda bi se tremperature vraćale uobičajnim za ovo doba godine.”

Njegova izjava u vezi sa zimom kao bomba odjeknula da zima možda neće biti hladna ako bude i duga, koliko je to ustvari moguće predvidjeti u ovom trenutku?

Upravo se čita:  Od jula do septembra iznajmljivanje auta u RS skuplje za 20 posto

“Pouzdano ne. Pojedine indicije daju okvirnu sliku. Trebali bi sačekati 15 dana novembra pa naći analogiju pripadajuću. Uzimajući u obzir da sibirski sniježnji pokrivač nije veći nego prošlih godina, a glavni je pokretač vremenski prilika u ovom dijelu Evrope. Zapravo, to su faktori kojima možemo priliminarno vidjeti kako će se zima ponašati. Dešavaju se neke stvari bez presedana i ne može se donositi zaključak. Blaža zima se očekuje, ali ako se podrobnije pogledaju numerički izračuni u januaru, bi bila velika vjerovatnoća hladnog prodora, odnosno, drugi dio zime sa nešto hladnijim vremenom”, rekao je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas