Utorak, 28 studenoga, 2023

Meteorolozi objavili do kada će temperature zraka biti natprosječno visoke

Više oblaka i česte padavine uz pojačan vjetar i temperature 2 do 3 °C iznad prosjeka biće glavne karakteristike vremenskih prilika do kraja mjeseca oktobra, ali i početkom novembra.

Preporučeno

Danas i narednih dana na vrijeme u Bosni i Hercegovini djelovaće kompleksni sistemi polja niskog zračnog pritiska koja se trenutno nalaze sjevernije od naše zemlje. I dalje jugozapadnim strujanjem na prostor Bosne i Hercegovine pristiže vlažan i topal zrak što će usloviti promjenljive vremenske prilike uz natprosječne temperature zraka.

Više oblaka i česte padavine uz pojačan vjetar i temperature 2 do 3 °C iznad prosjeka biće glavne karakteristike vremenskih prilika do kraja mjeseca oktobra, ali i početkom novembra. Promjena vremenskih prilika u smislu nižih temperatura zraka, koje se očekuju u granicama uobičajenih za prvu polovinu novembra, te čestim padavinama na cijelom prostoru zemlje, intenzivnijih na jugu, jugozapadu i u centralno-planinskim predjelima očekuje se do kraja prognoznog perioda desetog novembra.

Upravo se čita:  Ministar finansija BiH o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

Dominantan vjetar južnog pravca, sve do 04. novembra, usloviće natprosječne temperature zraka. Minimalne u Bosni kretaće se od 9 do 14 °C, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju najviše temperature zraka u Bosni od 19 do 24, u Hercegovini od 21 do 26 °C.

Od 05. novembra vrijednosti temperatura zraka očekuju se u granicama prosjeka za taj period. Jutra prohladna sa temperaturama zraka od 4 do 9 u Bosni, u Hercegovini od 6 do 11 °C, maksimalne u Bosni do 14 °C u Hercegovini do 18 °C, saopćeno je iz FHMZ.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Opasni pesticid opet otkriven u neretvanskim mandarinama, završile su na tržištu BiH

Novi problemi za proizvođače neretvanskih mandarina, opet je u njima otkriven nedopušteni pesticid klorpirifos. Kako javljaju iz Europske agencije za...

Možda vas zanima i ovo