Srijeda, 29 svibnja, 2024

Mijenjaju se “pravila igre”: Šta će biti sa dječijim dodatkom?

Preporučeno

"Ove izmjene su važne jer promovišu socijalnu pravdu i osiguravaju dodatnu podršku najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Ministarstva.

Izmjene Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom promovišu socijalnu pravdu

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike pripremilo je i u proceduru pušta izmjene i dopune Zakona o materijalnoj podršci porodicama s djecom. Izmjene obuhvataju 10 članova i usmjerene su na unapređenje postojećih zakonskih rješenja i rješavanje problema u implementaciji zakona.

Među ključnim izmjenama su redefiniranje pojma porodice, preciziranje obračuna prihoda po članu porodice umjesto po članu zajedničkog domaćinstva, te priznavanje prava na dječiji dodatak djeci oboljeloj od malignih bolesti bez obzira na prihode njihovih porodica. Ove izmjene su važne jer promovišu socijalnu pravdu i osiguravaju dodatnu podršku najranjivijim članovima društva, saopćeno je iz Ministarstva.

Upravo se čita:  Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Također, predložene su i dodatne restriktivne mjere kako bi se suzbile zloupotrebe, posebno u privatnom sektoru.

“Imajući u vidu da se u praksi pojavio problem pribavljanja ažurnih podataka o prihodima članova zajedničkog domaćinstva, posebno iz poreznih evidencija, ocijenjeno je potrebnim postojeći model obračuna prihoda precizirati i učiniti fleksibilnijim na način da se on ne obračunava za članove zajedničkog domaćinstva, nego za članove porodice. Nadalje, određena unapređenja trenutnog zakonskog rješenja u pogledu obračuna prihoda predviđena su odredbom kojom je utvrđeno da se prilikom obračuna prihoda u obzir ne uzimaju prihodi ostvareni tokom mjeseca koji je neposredno prethodio mjesecu u kojem je podnesen zahtjev za ostvarivanje prava. Time je prevaziđen problem nemogućnosti nadležnih poreznih institucija da dostave toliko ažurne podatke, što značajno utiče na vremensku dinamiku rješavanja podnesenih zahtjeva za ostvarivanje prava”, pojasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas