Srijeda, 21 veljače, 2024

Milanović napao Schmidta: Kriv je za eskalaciju u BiH

Preporučeno

Schmidta je opisao kao penzionisanog njemačkog političara koji je ostavio nebitan trag.

BiH je trapava, traljava, nesposobno vođena kolonija na kojoj se iživljava šačica trećerazrednih birokrata, a Christian Schmidt je instaliran kao kolonijalni upravitelj, ocijenio je hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Milanović smatra da je OHR doveo do eskalacije situacije u BiH i pozvao je sve Hrvate, Srbe, Bošnjake na razgovor bez kolonijalnih upravitelja.

On je za “Independent news”, vodeću agenciju neprofitnog Međunarodnog sindikata medija, rekao da je Schmidt instaliran za kolonijalnog upravitelja u BiH, da nema mandat Vijeća sigurnosti UN i da iza njegovih poteza stoje neke ambasade u toj zemlji navodeći američku.

Upravo se čita:  Halil Bajramović i Fadil Novalić zvanično ostali bez mandata u Zastupničkom domu FBiH

Schmidta je opisao kao penzionisanog njemačkog političara koji je ostavio nebitan trag.

IDN podsjeća da je Milanović u augustu 2023. godine, nakon podnesene tužbe protiv predsjednika RS Milorada Dodika i v.d. direktora “Službenog glasnika” Miloša Lukića, izjavio da je Schmidt “da bi zaštitio svoju stražnjicu i svoju reputaciju promijenio krivični zakon prema kojem je ono što je Dodik učinio krivično djelo”.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Takođe, ova agencija napominje i da je ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Nenad Nešić 12. oktobra javno potvrdio Schmidtov status riječima da su “provjere pokazale da je Schmidt nelegitiman i da on zapravo predstavlja Njemačku u BiH, a ne UN”.

Iznoseći informacije sigurnosnih agencija o Schmidtvom boravku u BiH, Nešić je naveo da ima samo diplomatsku notu Njemačke, ali ne i UN, kao jedine nadležne institucije za potvrdu imenovanja visokog predstavnika u BiH /OHR/.

Upravo se čita:  Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se "srede" evidencije nezaposlenih

– Građani BiH žele državu sa vladavinom prava i poštovanjem Ustava i zakona, odnosno modernu evropsku državu, a to nije moguće ako se Schmidt nastavi lažno predstavljati kao tzv. visoki predstavnik – rekao je Nešić.

IDN navodi kako Schmidt želi da kreira vladavinu prava i interveniše u Ustav BiH te je tužio Dodika i Lukića jer ne poštuju odluke OHR-a.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas