Subota, 20 travnja, 2024

Milanović: Schmidtova odluka može biti dugoročno opasna za Hrvate

Preporučeno

Deblokadu je dan ranije omogućio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donijevši odluku za koju je rekao da je jednokratna. Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je danas da bi odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH kojom je deblokirao formiranje vlasti u Federaciji BiH dugoročno mogla biti opasna za Hrvate.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

U petak je tijesnom većinom glasova izabrana nova vlada Federacije BiH koju čine ministri iz stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH i probošnjačke grupacije koju predvodi SDP BiH. U oporbu je otišla glavna bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA), koja je više mjeseci opstruirala formiranje vlade.

Deblokadu je dan ranije omogućio visoki međunarodni predstavnik Christian Schmidt donijevši odluku za koju je rekao da je jednokratna. Odgovarajući na novinarska pitanja u Čakovcu, Milanović je rekao da je Schmidtova odluka možda trenutno pomogla Hrvatima, ali dugoročno nije, prenosi Index.hr.

Upravo se čita:  FUP "češljao" i hapsio u bh. gradu: Uhapšene dvije osobe zbog prevare "teške" više od 200.000 KM

“On će jednog dana otići iz BiH, ali problemi će ostati. Dugoročno, ako postane presedan, opasna je. Ne pomaže ako kažete ‘ali ovo se primjenjuje samo jednom‘”, izjavio je Milanović.

Izbor nove vlade obilježile su optužbe iz SDA i bliskih organizacija da je Schmidt pogodovao Hrvatima. To je prvi put da vlast u Federaciji BiH čine probošnjačke i građanske stranke sa sjedištem u Sarajevu sa strankama Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas