Srijeda, 28 veljače, 2024

Milanović: Sramimo se Hrvata u BiH, ali imamo razumijevanja za Tursku

Preporučeno

– Kad bismo bili jedinstveni u stavu oko političkog opstanka Hrvata u BiH, stvari bi se riješile vrlo brzo, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u – kazao je Milanović

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović govorio je danas o embargu na naftu iz Rusije, ali se ponovo osvrnuo na položaj Hrvata u BiH i okrivio premijera Andreja Plenković za njihovo stanje. Uputio je i oštru kritiku Srbiji, odnosno predsjedniku Aleksandru Vučiću kojeg je nazvao “vladarom svega” u Srbiji.

– Volio bih da je Hrvatska ključni igrač, ali nije, Hrvatska je nikakav igrač, rekao je predsjednik dodajući da Hrvatska već sada dobiva dio plina i nafte preko Srbije te da je “ključni igrač Mađarska”.

– Hrvatsku nitko ništa ne pita jer ne postavljamo pitanja. Mađarska je kao svoj interes prepoznala uvoz ruske nafte. Ta nafta će završiti ovdje ili ondje. Ti razlozi koje EU navodi za neuvođenje plinskog embarga vrijeđa zdrav razum. Pa uvedite onda potpuni embargo. Sankcije ne funkcioniraju. Niti je rublja pala, niti Rusija to osjeća. Cijenu će platiti europski građani, Putin će se zadovoljno smješkati, a ta nafta i plin će otići drugdje jer je potražnja velika, rekao je predsjednik dodajući da takve sankcije kakve je EU uvela Rusiji ne bi funkcionirale ni u Srbiji.

Upravo se čita:  MUP RH objavio snimke: Vozači iz BiH probijaju rampe na granici, policajka se bacila u stranu da izbjegne udar

Komentirao je da hrvatske, ali i europske građane zbog svega što se događa očekuje – skupoća.

– Građane očekuje skupoća, ali i njemačke i mađarske. Hrvati imaju manje troškove, imaju manju plaću, ali i manje troškove. Nažalost nismo kao Austrija, ali smo kao Mađarska. Nije u novcu sve, ali pun toga je, ljudi moraju platiti račune. Oni koji rade za 7000 kuna će osjetiti inflaciju. Hrvatska ako i prepoznaje svoje interese, ne reklamira ih, rekao je.

O Hrvatima u BiH.

– Mi se bojimo, sramimo se Hrvata u BiH, ali imamo razumijevanja za Tursku. Nažalost, to nas gura u drugi naplatni red jer nas se manje čuje. Opet pozivam, apeliram, vapijem, da se nađe malo pameti. Svima je sve jasno, HDZ-ovcima također, ali se ne usude pružiti otpor. Kad bismo bili jedinstveni u stavu oko političkog opstanka Hrvata u BiH, stvari bi se riješile vrlo brzo, a Finska i Švedska bi završile u NATO-u. Ovako s Turskom će platiti strahovitu cijenu, a Hrvatska traži malo, rekao je predsjednik.

Upravo se čita:  Jak zemljotres u Jadranskom moru: Postoji opasnost od "after" šokova

Na pitanje o izjavi premijerke Srbije Ane Brnabić da je Hrvatska etnički najčistija zemlja u Europi, predsjednik kaže kako njene izjave neće komentirati jer one nemaju nikakvu težinu.

Prema riječima Milanovića, Vučić je morao birati između Rusije i Zapada i “sad za to treba naći neko opravdanje, protutežu”.

– Gdje će drugo nego u Hrvatskoj? Nažalost, bit će ovaj put skupo za Vučića jer Hrvatska ne može preko tih gluposti prelaziti cijelo vrijeme. Kao da Hrvatska sad izmijeni svoj kazneni ili krivični zakon i u neka pravila uvede nadležnost hrvatskih sudova za sva kaznena djela u Srbiji koja prema našem zakonu nisu u zastari, rekao je Milanović dodajući da si je Srbija uzela pravo “puno gore, ambicioznije” od toga da bude lokalni Haag.

Upravo se čita:  Nova pravila u Srbiji: I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo, provjerili smo zbog čega, kada i kako?

– Dovode nas u situaciju da mi mijenjamo svoje zakonodavstvo. Kad bi se sve države tako ponašale, svijet bi propao, ionako je na rubu, kaže predsjednik Milanović.

– Moj politički utjecaj i snaga u Hrvatskoj je neusporediv s utjecajem Vučića u Srbiji. On je vlasnik Srbije. Ja to nisam radio ni kad sam bio premijer. Mi smo drugačiji, naši su kriteriji drugačiji, demokratski kriteriji su naprosto drugačiji. Vrsta demokracije u Srbiji nije europska vrsta demokracije. U Mađarskoj je, kaže predsjednik dodajući da je Srbija odabrala model vlasti u kojemu “imaš predsjednika koji je gazda svega”, prenosi Jutarnji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas