Petak, 1 ožujka, 2024

Milanović: Svi Srbi misle ono što Dodik priča, oni žele ono što su Hrvati željeli 1991. godine

Autor:Agencije

Preporučeno

- Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život, poručio je Milanović.

Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske, nakon relativno duže apstinencije od javnog komentarisanja aktuelnih političkih dešavanja u BiH, danas je ponovo govorio o našoj zemlji.

Govoreći o prelijetanju američkih aviona, on je kazao kako ono što se dešava u našoj zemlji na jedan način ne znači ništa za Hrvatsku, a na drugi način sve što se tiče statusa Hrvata u BiH jako ih se tiče.

– Amerikanci lete preko Hrvatske, koridor im je otvoren. Iz Aviana prolaze prema BiH. U međuvremenu je NATO napustio Bosnu i Hercegovinu. To je sad nekakva misija EU. I šta se dogodilo? Par aviona, pretpostavljam američkih, letjeli su preko Hrvatske, rutinski, jer su to dogovorili s nekim u Sarajevu, nas ne moraju ništa pitati, preletjeli su, rekao je Milanović.

Upravo se čita:  Nova pravila u Srbiji: I vozačima iz BiH može biti oduzeto vozilo, provjerili smo zbog čega, kada i kako?

Potom je spomenuo i “nesretni dan RS”.

– Bila je nekakva vježba u BiH, a tamo je sve komplicirano. Ministar Bošnjak je sve sam dogovorio s NATO-om, ovi su doletjeli na vježbu koja je morala biti dvije sedmice kasnije. Ali je održana na taj nesretni dan RS-a da bi se pokazalo Srbima. Bez obzira na Dodika koji svašta priča, ovi avioni lete preko Hrvatske jer im je to komotno. Mogu i preko Crne Gore ući u BiH, kazao je on.

Požalio se Milanović na to što Hrvatska ne može biti dio EUFOR-ove misije u našoj zemlji,

Upravo se čita:  Dosjetljivi krijumčar pao na granici: Od droge napravio kolače, bočice sa sapunicom za balončiće sakrio u čarapu!

– Kad je ta misija počinjala, nismo bili ni NATO ni EU. Ali i danas nas ne puštaju u misiju u BiH. Možemo davati svoje ljude u Afganistan. Mi smo tu da se preko nas leti, ali kad Hrvatska kao članica NATO-a traži da sudjelujemo, otpilili su nas kao zadnjeg balavca, istakao je Milanović.

Kaže da je “Hrvatska sumnjiva, a Nizozemska koja je bila u Srebrenici je uredu”.

– Kako mogu letjeti preko Hrvatske? Pa mogu šta hoće. A šta Hrvatska traži? Ništa. Mi bismo tamo imali dva čovjeka, možda nikoga. Pa ne bi mi išli tamo tenkovima. To je pitanje statusa, digniteta. Mi smo sumnjivi, a Nizozemska koja je tamo bila u Srebrenici je uredu, rekao je.

Upravo se čita:  Senad planira svoju garažu preuredit u garsonjeru i od rentanja zarađivati 1000 KM mjesečno

Prokomentarisao je Milanović i najnovije prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čovjeka sa kojim posljednjih godina ima odlične odnose.

– Ovo što Dodik priča, s njim se ne slažem, rekao sam mu da se smiri. Ali to misle svi Srbi. To što Dodik govori treba svakoga zabrinjavati, tako misli skoro svaki Srbin u RS. To je stvarnost. Oni to žele kao što su Hrvati to željeli 1991. godine. Nama to ne odgovara. Ali to je stvarnost. To je realan život, poručio je Milanović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

1. mart: Bosna i Hercegovina danas slavi Dan nezavisnosti

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta svake godine, a kojim se proslavlja...

Još vijesti za vas