Utorak, 23 travnja, 2024

Milionske investicije i posao za 5.000 radnika

Preporučeno

Velike firme u Bosni i Hercegovini planiraju u ovoj godini velike infrastrukturne projekte i završavaju već započete. Kako saznajemo, “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) intenzivirat će realizaciju strateških projekata, dok će “Autoceste FBiH” otvoriti nova gradilišta i nastaviti gradnju autoputa.

 radiliste na koridoru A 1Pripremne aktivnosti  

Prema našim saznanjima, hidroelektrana “Vranduk”, čija će gradnja početi u tekućoj godini, investicija je od 127 miliona maraka, a finansirat će se iz budžeta EPBiH.

– Imamo urbanističku saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Gradnja će početi ove godine, dok je početak proizvodnje planiran za 2017. godinu – istakli su iz EPBiH.

Upravo se čita:  Meteorolog Bakir Krajinović objavio prognozu za cijeli april

Pored ovog projekta, u toku je fazna realizacija pripremnih aktivnosti za početak gradnje vjetroelektrane “Podveležje”. Ova investicija vrijedna je 140 miliona maraka, a s radom treba početi 2015. godine. Još nije izabran konsultant, a u pripremi je i postupak javne nabavke za isporuku glavne opreme.

U ovoj godini počet će i gradnja male hidroelektrane na Neretvici, koja će koštati 97 miliona maraka, a radovi će trajati dvije godine.

 Nove dionice

Što se tiče projekata “Autocesta FBiH”, u planu je gradnja 55 kilometara autoputa na koridoru 5C, a uskoro počinje i gradnja dodatnih 18 kilometara autoputa.

Upravo se čita:  Uoči 1. maja predah od padavina: U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine i do 18 stepeni

– Radi se o dionici Svilaj – Odžak, Butila – Vlakovo i Drivuša – Klopče. Ovim ćemo imati u funkciji tri nova gradilišta. Na taj način stvaramo uvjete da konačno prijeđemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine – saopćili su iz “Autocesta FBiH” d.o.o. Mostar.

I “Autoceste FBiH” nastavit će intenzivirati gradnju autoputa na deset gradilišta, na kojima će biti angažirano više od 5.000 radnika.

 Vrijednost investicija

– Hidroelektrana “Vranduk” – 127 miliona KM.
– Vjetroelektrana “Podveležje” – 140 miliona KM.
– Mala hidroelektrana na Neretvici – 97 miliona KM.

Upravo se čita:  Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

– “Blok 7” TE Tuzla

Početak radova na Termoelektrani u Tuzli planiran je za početak 2014., a njena finalizacija za 2018. godinu. Kako saznajemo, u toku je izbor projektnog partnera s obzirom na to da će sredstva biti osigurana upravo projektnim partnerstvom. Također, u toku prve godine trebali bi se riješiti i imovinskopravni odnosi i izraditi projekti za pripremne radove.

Vrijednost ovog projekta je 1.499,2 miliona KM.

(Dnevni avaz)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas