Subota, 10 lipnja, 2023

Milionske investicije i posao za 5.000 radnika

Nemojte propustiti

Velike firme u Bosni i Hercegovini planiraju u ovoj godini velike infrastrukturne projekte i završavaju već započete. Kako saznajemo, “Elektroprivreda BiH” (EPBiH) intenzivirat će realizaciju strateških projekata, dok će “Autoceste FBiH” otvoriti nova gradilišta i nastaviti gradnju autoputa.

 radiliste na koridoru A 1Pripremne aktivnosti  

Prema našim saznanjima, hidroelektrana “Vranduk”, čija će gradnja početi u tekućoj godini, investicija je od 127 miliona maraka, a finansirat će se iz budžeta EPBiH.

– Imamo urbanističku saglasnost, a u toku je rješavanje imovinskopravnih odnosa. Gradnja će početi ove godine, dok je početak proizvodnje planiran za 2017. godinu – istakli su iz EPBiH.

Upravo se čita:  Od danas možemo vozom do mora: Cijena karte je prava sitnica

Pored ovog projekta, u toku je fazna realizacija pripremnih aktivnosti za početak gradnje vjetroelektrane “Podveležje”. Ova investicija vrijedna je 140 miliona maraka, a s radom treba početi 2015. godine. Još nije izabran konsultant, a u pripremi je i postupak javne nabavke za isporuku glavne opreme.

U ovoj godini počet će i gradnja male hidroelektrane na Neretvici, koja će koštati 97 miliona maraka, a radovi će trajati dvije godine.

 Nove dionice

Što se tiče projekata “Autocesta FBiH”, u planu je gradnja 55 kilometara autoputa na koridoru 5C, a uskoro počinje i gradnja dodatnih 18 kilometara autoputa.

Upravo se čita:  Neko je u Širokom Brijegu bacio hrpu banana: Jesu li upravo to 'kokainske banane'?

– Radi se o dionici Svilaj – Odžak, Butila – Vlakovo i Drivuša – Klopče. Ovim ćemo imati u funkciji tri nova gradilišta. Na taj način stvaramo uvjete da konačno prijeđemo magični broj od 100 kilometara autoputa do kraja 2014. godine – saopćili su iz “Autocesta FBiH” d.o.o. Mostar.

I “Autoceste FBiH” nastavit će intenzivirati gradnju autoputa na deset gradilišta, na kojima će biti angažirano više od 5.000 radnika.

 Vrijednost investicija

– Hidroelektrana “Vranduk” – 127 miliona KM.
– Vjetroelektrana “Podveležje” – 140 miliona KM.
– Mala hidroelektrana na Neretvici – 97 miliona KM.

Upravo se čita:  Loša vijest za ljubitelje pečenja: Kilogram janjetine u Bosni i Hercegovini dostigao rekordan iznos

– “Blok 7” TE Tuzla

Početak radova na Termoelektrani u Tuzli planiran je za početak 2014., a njena finalizacija za 2018. godinu. Kako saznajemo, u toku je izbor projektnog partnera s obzirom na to da će sredstva biti osigurana upravo projektnim partnerstvom. Također, u toku prve godine trebali bi se riješiti i imovinskopravni odnosi i izraditi projekti za pripremne radove.

Vrijednost ovog projekta je 1.499,2 miliona KM.

(Dnevni avaz)

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo