Nedjelja, 25 veljače, 2024

Milorad Dodik će za 9. januar potrošiti 1,45 miliona KM

Preporučeno

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo te kako je na organima za provođenje zakona da poduzmu zakonom propisane korake.

Ukoliko Tužilaštvo pokuša da reaguje na obilježavanje 9. januara kao dana RS-a Dodik prijeti i kako će zabraniti njihovo djelovanje na tom prostoru BiH.

Visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo te kako je na organima za provođenje zakona da poduzmu zakonom propisane korake.

Ovakvo upozorenje neće spriječiti Dodika da slavi neustavan praznik i uz noćnu paradu za šta je izdvojeno 1,45 miliona KM.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da narod ne da 9. januar i da niko ne može određivati kada je rođena Republika jer Srpska zna kada je stvorena.

“Ne možete nam sve skrnaviti, a da mi imamo pozitivan odnos… Usput nam nameću 1. mart, koji nije dan državnosti, ili neki 25. novembar. Što to rade? Mi njima ne sporimo, neka slave šta hoće, ali ne znam što oni nama spore i još nam nameću svoje”, rekao je Dodik za BHT jedan.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Dodik je rekao da svako proslavlja svoje gdje hoće, a Srbe neka puste na miru.

Osvrćući se na prijetnje Christiana Schmidta vezane za proslavu Devetog januara, Dodik je rekao da je Schmidt  ušao u BiH kao lažni visoki predstavnik jer nema potvrdu od Savjeta bezbjednosti UN i da će, pošto se lažno predstavlja, “onog trenutka kad se stvore okolnosti i kad se pojavi u Republici Srpskoj – biti deportovan”.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

“Stalno nešto prijeti. Deveti januar je Dan Republike, javno usvojen i od vlasti i od opozicije i od naroda”, napomenuo je Dodik.

Christian Schmidt je ranije rekao da je proslava 9. januara kao Dana Republike Srpske “jasan i direktan propust u sprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, kao i odluka visokog predstavnika”, te dodao da nepoštovanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu BiH.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Hadžifejzović šokirao gledaoce: ‘Ja vam odoh živjeti na Zapad. Svi idu pa idem i ja…’

Novinar i urednik Face TV Senad Hadžifejzović imao je sinoć zagonetnu odjavu Centralnog dnevnika. Naime, Hadžifejzović je najavio da...

Još vijesti za vas