Petak, 24 svibnja, 2024

Milorad Dodik o američkim bombarderima iznad gradova Bosne i Hercegovine: Nijedan suvereni bh. organ nije donio odluku, Sarajevo očekuje ekstazu

Preporučeno

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nijedan suvereni nadležni organ u BiH – Predsjedništvo i Savjet ministara, nije donio odluku o preletu američkih aviona iznad BiH, čime Amerikanci manifestuju silu.

Dodik je u Banjaluci rekao da ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez ne može donijeti takvu odluku bez saglasnosti njegova dva zamjenika, ističući da to onda pokazuje koliko Amerikanci poštuju teritorijalni integritet BiH.

– Amerikanci uopšte ne poštuju teritorijalni integritet BiH, već manifestuju silu i šalju nam avione koji su na Srbe bacali osiromašeni uranijum, istakao je Dodik.

On je ocijenio kao licemjerje obavještenje američkog ambasadora u BiH Michaela Murphyja o dolasku nekih aviona kao dokaz suvereniteta i integriteta BiH.

Upravo se čita:  Ministar Helez i zamjenik generalnog sekretara NATO-a : Neće biti oklijevanja u reakciji NATO-a na dešavanja u BiH

Dodik je rekao da je u Sarajevu bilo ogorčenje kada su avioni ЈNA 1992. godine samo preletali, dok danas očekuje ekstazu, ističući da to govori o tome kako ko gleda i koliko je spreman da prihvati strane osvajače i strane tutore.

– Mi smo ovdje pod nekom vrstom kolonijalne uprave, borimo se protiv kolonijalizma kojeg u savremenom dobu oslikava činjenica da bez ikakvog prava dovedu čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom. Tjeraju nas da poštujemo odluke Ustavnog suda BiH, a taj sud je 2005. godine svojom odlukom rekao da je visoki predstavnik samo onaj koji je imenovan relevantnom odlukom Savjeta bezbjednosti UN, napomenuo je Dodik.

Upravo se čita:  Bećirović izrazio saučešće povodom smrti predsjednika Irana Ebrahima Raisija

Dodik je ukazao da isti ti koji Republici Srpskoj govore da poštuje odluku Ustavnog suda BiH – ne poštuju odluku tog suda, te ne poštuju teritorijalni integritet jer ne postoji način za sprečavanje preleta aviona.

– Avioni će preletjeti, ali će ostati činjenica da ne poštuju BiH jer je doživljavaju kao zamorče kojem oni imaju pravo da stežu i dotok vazduha, dokle žele i hoće. Usput nama Srbima govore kako mi to moramo da trpimo i slušamo, a ako ne budemo slušali – imaćemo sankcije, ili pojedinačne kako što ja imam, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Upravo se čita:  Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

On je rekao da se unipolarni svijet polako gubi, a da SAD i Zapad kroz EU pokušavaju da omeđe svoje zone interesa, na ovaj ili na onaj način.

– Srbi nemaju pravo da budu u zabludi i ne smiju da dozvole sebi reafirmaciju priče o bratstvu i jedinstvu jer je ta ideologija srušila srpski nacionalni korpus u prošlom vijeku i dovela do toga da smo izgubili pola svog biološkog potencijala u Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i u posljednjem ratu, poručio je Dodik.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas