Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Milorad Dodik o CIK-u: “Sud se mora poštovati, voljeli mi ili ne”

Preporučeno

Zanimljivo je da Dodik odjednom smatra da presude treba poštovati, iako je za mnoge, koje se vežu za njegovo secesionističko djelovanje, rekao da ih neće provoditi.

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik otvorio je danas novi objekat hotela “Rajska dolina” na Jahorini. Tom prilikom govorio je i političkim aktuelnostima u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH je jučer ponovo donijela odluku da je važeći listić za PDP-ovog kandidata za srpskog delegata u Domu naroda BiH. Ranije je Apelaciono vijeće Suda BiH vratilo CIK-u odluku na razmatranje, no oni su potvrdili svoj prvobitni stav.

Upravo se čita:  Podnesena nova krivična prijava protiv Milorada Dodika

“Mi godinama govorimo da je to pravosuđe, taj sistem nakaradan u BiH. Vidjećemo šta će biti. U istom danu ste imali i neizabranog Schmidta koji se referira da je Dan RS-a neustavan, a ne reaguje na to što CIK kaže da je sud donio nezakonitu odluku. Kako može donijeti? Evo mi stalno govorimo da donose nezakonite odluke. Ko je sad upravu?”, rekao je Dodik komentarišući odluku CIK-a.

Upravo se čita:  Vučić najavljuje: Srbija će tražiti rezoluciju o Jasenovcu

Da je odluka CIK-a bila drugačija, odnosno da su postupili prema uputstvu iz Suda BiH, SNSD bi dobio kontrolni paket u Domu naroda. Zanimljivo je da Dodik odjednom smatra da presude treba poštovati, iako je za mnoge, koje se vežu za njegovo secesionističko djelovanje, rekao da ih neće provoditi.

“Da li će biti ili neće, očigledna je politička namjera da se onemogući SNSD-u da dobije četvrtog delegata, ali po svakoj logici, elementarnoj, ljudskoj, logici prava, ako je sud odlučio, onda se to primjenjuje, voljeli to ili ne voljeli. Ne znam ništa, ja ne očekujem ništa od njih. Još jedna šarada. Ništa ovo nije neočekivano. Mi tri godine govorimo da treba da se ukine CIK jer su politički postavljeni”, njegove su riječi.

Izdvajamo

Izdvajamo

Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

Napetosti u i oko Srebrenice pojačane su otkako je čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik najavio da će njegova vlada...

Još vijesti za vas