Nedjelja, 21 travnja, 2024

Milorad Dodik pisao Christianu Schmidtu: Republika Srpska i ja kao predsjednik poštujemo međunarodnu zajednicu

Autor:N1

Preporučeno

"Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, napisao je Dodik.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik danas je uputio otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.

„Gospodine Schmidt,

Republika Srpska i ja kao predsjednik Republike poštujemo međunarodnu zajednicu. Često se nismo slagali sa njenim odnosom prema nama, ali smo i u neslaganju iskazivali poštovanje. Poštujemo Dejtonski sporazum čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo Ustav BiH čiji su autori Sjedinjene Američke Države sa partnerima. Poštujemo međunarodne ugovore, pravila, procedure.Jedna od procedura utvrđena Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma definiše i način izbora Visokog predstavnika u BiH“, navodi Dodik na početku pisma.

Potom nastavlja u svom stilu i Schmidtu poručuje da on “nije visoki predstavnik”.

“Vi ste je prekršili. Vi niste imenovani shodno toj proceduri. Vi niste Visoki predstavnik. Vi ne predstavljate međunarodnu zajednicu u BiH, ne predstavljate strane potpisnice Aneksa 10, Vi ne predstavljate nikoga. Visoki predstavnik je bio gospodin Incko. Bio je gospodin Lajčak. Bio je gospodin Petrič. Karl Bilt. I da ne nabrajam dalje, oni su izabrani i imenovani. Vi niste. Vi se lažno predstavljate i na taj način kompromitujete međunarodnu zajednicu u BiH i brukate njemački narod“, navodi Dodik.

Upravo se čita:  SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Dalje dodaje da Schmidt istovremeno ponižava Srbe, Bošnjak i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH.

“Istovremeno ponižavate i Srbe i Bošnjake i Hrvate i sve ostale koji žive u BiH, otimajući pravo predstavnicima koje su oni izabrali da kao jedini ovlašćeni donose zakone. Pretvarate BiH u koloniju, umjesto Parlamentarne skupštine Vi donosite zakone, a onda namećete Zakon koji štiti Vas, a sankcioniše one koji se protive Vašem bezakonju. Došli ste neovlašćeno u BiH i prijetite.Danas prijetite meni, sutra ćete tući građane na ulicama Sarajeva jer Vam se ne sviđa kako vas gledaju“, dodao je Dodik.

Upravo se čita:  Dodik najavio miting: Ne možemo živjeti s Bošnjacima koji nas non stop kleveću

Za kraj pisma dodaje da ne pokušava raditi u BiH ono što on prvi ne bi dozvolio u Bavarskoj.

“Gospodine Šmit, ja jako poštujem Bavarsku iz koje dolazite i koja ima mnogo toga što Republika Srpska danas brani. Nemojte pokušavati da u BiH radite ono što Vi prvi ne bi dozvolili u Bavarskoj. Na stranu što nemate legitimitet i pravo da to radite, nije ljudski! I previše Vas je, nećete proći. Džaba Vam Marfi i njegove frustracije. Džaba Vam nadmenost i prijetnje, lažno junačenje. Nećete proći! Umjesto što prijetite, obezbijedite potvrdu o izboru od strana potpisnica Aneksa 10. i relevantnu rezoluciju o imenovanju od strane Savjeta bezbjednosti UN-a. Ako ne znate, sjedište Savjeta bezbjednosti UN-a je na Ist riveru u Njujorku u onoj velikoj zgradi. Lako se dođe i nalazi. Ali očigledno Vi ne možete proći ni tamo, a onda ni ovdje“, navodi se u otvorenom pismu predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika upućenom Christianu Schmidtu.

Upravo se čita:  Vrhovni komandant NATO-a: Povećavamo snage u BiH i na Kosovu, dovozimo i tešku opremu

Podsjetimo, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je kako se se ne plaši Dodikovih prijetnji i da će doći u Republiku Srpsku. On je u Pressingu N1 kazao da se ne osjeća kao kukavica i slabić što jučer nije otišao u Banjaluku, nego da je ispao mudriji od Dodika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas