Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Milorad Dodik “pojasnio” šta znače rečenice tipa “Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine”

Nemojte propustiti

– Politika RS je ključna, a to je vraćanje na Ustav BiH, eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma – tvrdi Dodik.

Ono što piše u 29. Izvještaju Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN je suština politike vlasti u RS, a to je vraćanje na Ustav BiH i eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik nakon što je izvještaj procurio u javnost.

Podsjećamo, u istom izvještaju piše i da “Opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum uključuje opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije poduzela nikakve korake u tom pravcu”.

Upravo se čita:  Vukanović nazvao Mijatovića saradnikom BIA-e i pozvao ga na TV duel, ubrzo stigao odgovor

Dodik sada objašnjava da “ponekad neki na naše tvrdnje, kada kažemo da je BiH nemoguća bez Dejtonskog sporazuma, iz toga prave razne teorije, priče, secesije”.

-RS smatra da ukoliko ne može da funkcioniše Dejtonski sporazum, onda je BiH besmislena i ne treba da preživi. Politika RS je ključna, a to je vraćanje na Ustav BiH, eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma – tvrdi Dodik.

Upravo se čita:  Sanja Vulić traži obezbjeđenje za zastupnike iz RS-a nakon što je prijavila Zvizdića da im prijeti

On tvrdi da je to i suština obraćanja RS u Vijeću sigurnosti UN, koje je upitno da će se desiti s obzirom da nije prvi put da entitetske vlasti pokušavaju svoje izvještaje progurati pred Vijeće sigurnosti posredstvom Rusije. Do sada to nisu uspjevale.

-Ako BiH nije dejtonska, onda neće biti nikakva. Oni mogu to da zovu secesijom, odvajanjem, ali moraju da shvate ozbiljno RS koja ne može da prihvati kršenje Dejtonskog sporazuma voljom nekih stranaca – tvrdi Dodik.

Predsjednik RS je napomenuo da “Christiana Schmidta nije izabralo Vijeće sigurnosti UN, da se nije tamo obraćao, niti je dobio ikakvu verifikaciju, kao i da ponovo pokušava da nameće zakone, čak i u RS”.

Upravo se čita:  "S Putinom sam razgovarao duže od sat vremena, za RS postoje dva puta"

-RS neće objavljivati Schmidtove zakone u Službenom glasniku. Mi ćemo kasnije kroz zakonodavstvo RS urediti tu oblast tako da je njegova besmislena priča i intervencija. Mislim da smo u nekom finišu ukupnog razvoja situacije oko BiH. I može se to sažeti u jedno, ili slovo Ustava ili mi izlazimo iz BiH – istakao je Dodik.

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo