Četvrtak, 23 svibnja, 2024

Milorad Dodik “pojasnio” šta znače rečenice tipa “Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine”

Preporučeno

– Politika RS je ključna, a to je vraćanje na Ustav BiH, eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma – tvrdi Dodik.

Ono što piše u 29. Izvještaju Vlade Republike Srpske koji je upućen Savjetu bezbjednosti UN je suština politike vlasti u RS, a to je vraćanje na Ustav BiH i eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma, izjavio je predsjednik RS Milorad Dodik nakon što je izvještaj procurio u javnost.

Podsjećamo, u istom izvještaju piše i da “Opredijeljenost Republike Srpske za Dejtonski sporazum uključuje opredijeljenost za suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Republika Srpska se ne planira otcijepiti od Bosne i Hercegovine i nije poduzela nikakve korake u tom pravcu”.

Upravo se čita:  Načelnik opštine Istočna Ilidža uputio poruku vlastima RS: "Gospodo, doktori nam idu u 'mrsko' Sarajevo, ne u Njemačku"

Dodik sada objašnjava da “ponekad neki na naše tvrdnje, kada kažemo da je BiH nemoguća bez Dejtonskog sporazuma, iz toga prave razne teorije, priče, secesije”.

-RS smatra da ukoliko ne može da funkcioniše Dejtonski sporazum, onda je BiH besmislena i ne treba da preživi. Politika RS je ključna, a to je vraćanje na Ustav BiH, eliminisanje svih dosadašnjih skrnavljenja Ustava i Dejtonskog sporazuma – tvrdi Dodik.

Upravo se čita:  BiH uzvraća Mađarskoj zbog rezolucije: Konaković povukao prvi potez?

On tvrdi da je to i suština obraćanja RS u Vijeću sigurnosti UN, koje je upitno da će se desiti s obzirom da nije prvi put da entitetske vlasti pokušavaju svoje izvještaje progurati pred Vijeće sigurnosti posredstvom Rusije. Do sada to nisu uspjevale.

-Ako BiH nije dejtonska, onda neće biti nikakva. Oni mogu to da zovu secesijom, odvajanjem, ali moraju da shvate ozbiljno RS koja ne može da prihvati kršenje Dejtonskog sporazuma voljom nekih stranaca – tvrdi Dodik.

Predsjednik RS je napomenuo da “Christiana Schmidta nije izabralo Vijeće sigurnosti UN, da se nije tamo obraćao, niti je dobio ikakvu verifikaciju, kao i da ponovo pokušava da nameće zakone, čak i u RS”.

Upravo se čita:  Puljić: Opet Željka Cvijanović poslala nešto u UN, s potpisom Stevandića

-RS neće objavljivati Schmidtove zakone u Službenom glasniku. Mi ćemo kasnije kroz zakonodavstvo RS urediti tu oblast tako da je njegova besmislena priča i intervencija. Mislim da smo u nekom finišu ukupnog razvoja situacije oko BiH. I može se to sažeti u jedno, ili slovo Ustava ili mi izlazimo iz BiH – istakao je Dodik.

Preporučeni sadržaj

Izdvajamo

Izdvajamo

Rezolucija o Srebrenici usvojena u Generalnoj skupštini UN-a

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena je rezolucija o genocidu u Srebrenici. 84 države su glasale za, 19 protiv a 68...

Još vijesti za vas