Subota, 20 srpnja, 2024

Minimalac podigao prosječnu platu u Republici Srpskoj

Preporučeno

Minimalna plata u Republici Srpskoj je od januara povećana sa 700 na 900 KM.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj u februaru ove godine iznosila je 1.392 КM i veća je za 80 KM u odnosu januar kada je iznosila 1.312 KM, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

„Prosječna mjesečna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u februaru 2024. godine iznosila je 1. 392 КM i u odnosu na januar 2024. nominalno je veća za 6,1 odsto, a realno za 5,6 odsto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 10,8 odsto, a realno za 7,8 odsto“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Upravo se čita:  Poslodavci najavljuju isplatu pomoći radnicima i traže usvajanje seta fiskalnih propisa

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna plata je povećana za 136 maraka.

Posmatrano po područjima, u februaru 2024. godine najviša prosječna neto plata isplaćena je u području finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.786 КM, a najniža u području građevinarstvo i to 1.085 КM.

Minimalna plata u Republici Srpskoj je od januara povećana sa 700 na 900 KM
U februaru 2024. godine, u odnosu na februar 2023, sva područja su zabilježila nominalni rast neto plate, od čega najviše u područjima trgovina na veliko i na malo, popravka motornih vozila i motocikala 21,8 odsto, umjetnost, zabava i rekreacija 19,9 odsto i snabdijevanje vodom; kanalizacija, upravljanje otpadom i djelatnosti sanacije (remedijacije) životne sredine 19,7 odsto.

Upravo se čita:  Centralna banka BiH primila 480 miliona KM oštećenog novca

Predsjednik Unije poslodavaca RS u ostavci Saša Trivić kaže za CAPITAL da je rast prosječene plate najviše rezultat povećanja minimalca u Republici Srpskoj od početka ove godine.

“Firme će i dalje nastaviti nekim tempom da dižu plate. Mi ovdje imamo dio koji je fiktivno bio na minimalcu pa je sada prikazao veće plate, a imamo i firme koje podižu plate u onom trendu od desetak posto godišnje. Mi smo u februaru digli plate za pet odsto i još toliko ćemo polovinom godine”, rekao je Trivić koji je vlasnik “Krajina klasa”.

Upravo se čita:  Poslodavci najavljuju isplatu pomoći radnicima i traže usvajanje seta fiskalnih propisa

Minimalna plata u Republici Srpskoj je od januara povećana sa 700 na 900 KM.

Međutim, pozitivne efekte povećanje minimalca vjerovatno niko od radnika nije ni osjetio s obzirom na to da je u januaru odmah došlo do poskupljenja roba i usluga.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas