Subota, 22 lipnja, 2024

Ministar Bevanda s Misijom MMF-a o ekonomiji i usvajanju proračuna BiH

Preporučeno

Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šeficu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianu Ianacu sa suradnicima kako bi razmotrili ekonomsa ketanja u BiH i stanje u vezi s usvajanjem proračuna za iduću godinu.

Na sastanku je konstatirano da je ekonomska kriza prisutna u okruženju, ali i u svijetu te da je nužno prilagoditi financijsko poslovanje i fiskalnu poltiku datom trenutku te imati u vidu utjecaj inflacije na osjetljive socijalne kategorije.

Ministar Bevanda informirao je izaslanstvo MMF-a o situaciji u vezi s usvajanjem Proračuna institucija BiH za iduću godinu, te naglasio da je Zakonom o financiranju institucija BiH osigurano servisiranje vanjskog duga i taj segment nije upitan.

Upravo se čita:  Policije Srbije i bh. entiteta RS-a danas potpisuju memorandum o saradnji: Srbija će stacionirati i jedan helikopter u Trebinju

Prema riječima ministra Bevande važno je usvojiti novi proračun, između ostaog, i zbog obveza koje su stvorene nakon što su u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer je nužno osigurati sredstva za planirana povećanja.

„Ministarstvo financija i trezora BiH dostavilo je Nacrt proračun za iduću godinu Vijeću ministara na usvajanje, a Fiskalno vijeće BiH na prethodne dvije sjednice nije usvojilo Globalni fiskalni okvir jer nije bilo suglasnosti. Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcioniranje institucija i u prvim mjesecima naredne godine, te očekujemo brzo formiranje vlasti“, naglasio je ministar Bevanda.

Upravo se čita:  Vidović: Nismo razmatrali razdruživanje od Federacije BiH

Sugovornici su se složili da je suradnja s MMF-om dobra praksa jer uključuje i provedbu strukturalnih reformi.

Ministar Bevanda naglasio je da je usvojena Strategija unapređenja upravljanja javnim finacijama za petogodišnje razdoblje te da je usuglašena sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta, što je bila jedna od strukturalnih refomri.

Ministar Bevanda zahvalio se predstavnicima MMF-a zbog značajnog doprinosa prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19 jer su dva puta odobrena sredstva za ovu namjenu i taj novac je tijekom prošle godine doznačen entitetima i županijama.

Upravo se čita:  Čović o Dodikovim najavama: Nema nikakve šanse da se neko razdruži u BiH i tačka!

Čelnici MMF-a zahvalili su se ministru Bevandi na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji uz očekivanje da će nastavak rada s novim vlastima u BiH biti uspješan.

Sastanku je nazočio i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

‘Svekrva me nije voljela jer sam muslimanka, a drugi muž otjerao iz kuće’: Burni detalji iz života Selme Bajrami

Privatni život popularne folkerke privlačio je oduvijek veliku pažnju, pogotovo kad se saznalo da ima velike probleme sa bivšim...

Još vijesti za vas