Utorak, 16 srpnja, 2024

Ministar Čolak: Keljmendi može biti izručen BiH!

Preporučeno

Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka, obzirom da se međunarodna pravna pomoć odvija kad su u pitanju zamolnice za izručenje. Njihov Ustav (kosovski), kao i zakonodavstvo, dopuštaju izručenje vlastitih građana, rekao je Čolak

barisa-colak_fMinistar pravde Bosne i Hercegovine Bariša Čolak izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je to ministarstvo spremno da od vlasti Kosova zatraži izručenje kontraverznog biznismena i osumnjičenog u slučaju ”Lutka” Nasera Keljmendija kada to zatraži Tužiteljstvo BiH koje vodi istragu u spomenutom predmetu.

On očekuje od pravosudnih organa BiH, prije svega Tužiteljstva BiH, da zatraži posredovanje Ministarstva pravde BiH pri izručenju Keljmendija sa Kosova, podsjećajući da je Ministarstvo pravde BiH ”središnje tijelo za vezu” sa zemljama svijeta.

”Ako naša pravosudna tijela to zatraže, a to očekujemo, mi ćemo odmah preko Ministarstva vanjskih poslova BiH molbu za izručenje Keljmendija uputiti EULEX-u na Kosovu. To je onda isključivo stvar pravosudnih tijela Kosova. Činjenica da BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka, obzirom da se međunarodna pravna pomoć odvija kad su u pitanju zamolnice za izručenje. Njihov Ustav (kosovski), kao i zakonodavstvo, dopuštaju izručenje vlastitih građana. Postoji, dakle, mogućnost da Keljmendi bude izručen BiH. Ta procedura može biti složenija, ali ne znači da je to nemoguće”, rekao je Čolak za agenciju Anadolija.

U Ministarstvu pravde Kosova su kazali da je ekstradicija Nasera Keljmendija BiH moguća, iako će ona biti komplicirana, obzirom da BiH nije priznala Kosovo.

Savjetnik ministara Driton Lajqi je izjavio da će se u ovom slučaju zatražiti pomoć misije EU na Kosovu, EULEX, obzirom da ova misija ima direktne kontakte sa vlastima u BiH.

“Pitanje ekstradicije sa BiH je malo komplicirano zato što Bosna ne priznaje Kosovo, nemamo sporazuma o ekstradiciji sa Bosnom, kao što imamo sa nekim zemljama regiona i EU. Vlasti EULEX-a imaju mogućnost za ekstradiciju jer je to misija EU, i mislim da se trebaju pronaći legalne osnove kako bi došlo do ekstradicije. To neće biti lako, već je veoma složeno obzirom da BiH ne priznaje Kosovo i ne želi da ima direktne kontakte sa Kosovom. Mi smo tu da poštujemo međunarodne konvencije i doprinesemo borbi protiv organizovanog kriminala i bilo kakve negativne pojave u regionu”, izjavio je Lajqi.

(Anadolija)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas