Utorak, 18 lipnja, 2024

Ministar Dedić i ambasador Sedar akcijom pošumljavanja obilježili Dan šuma

Preporučeno

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iniciralo je povodom 21. marta, Međunarodnog dana šuma, akciju pošumljavanja s ciljem podizanja svijesti o značaju i važnosti šuma za napredak i razvoj čovječanstva.

Uposlenici Sektora za šumarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Federalne uprave za šumarstvo, resornog kantonalnog ministarstva, te 80 učenika srednje škole iz Srednjobosanskog kantona (SBK) danas su u Fojnici, na lokalitetu Zahor, zasadili 1.800 sadnica hrasta, divljeg kestena, lipe, jele, smrče i bora.

Akciju su, pored federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića, učešćem podržali i ambasador Republike Slovenije u BiH Damijan Sedar, ministar poljoprivrede SBK Salkan Merdžanić i načelnik općine Fojnica Sabahudin Klisura.

Upravo se čita:  Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira prenatalne testove sa 1.000.000 KM

– Uzimajući u obzir ekološke krize i klimatske promjene, iz godine u godinu vidimo koliko je bogatstvo naših šuma. One su ugrožene od velikog broja faktora i svi skupa trebamo da činimo više na njihovoj zaštiti, jer na taj način štitimo kako naše, tako i živote budućih generacija – izjavio je Dedić.

Dodao je da je to jedan u nizu projekata Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te izrazio zahvalnost svima koji su danas učestvovali u akciji pošumljavanja.

Ambasador Sedar je izrazio zadovoljstvo što je bio u prilici da učestvuje u akciji pošumljavanja u Fojnici povodom Svjetskog dana šuma. Među zasađenim drvećem, kako je dodao, ima i onih koje su medonosne, kao što su kesten i lipa, što je svojevrstan uvod u obilježavanje 26. marta, Dana sadnje medonosnih biljaka.

Upravo se čita:  Detalji drame u Gradačcu: Prijetio majci, oduzet mu pištolj, prebačen na psihijatriju

– Drago mi je da su sa nama učenici srednje škole jer je budućnost na mladima sa kojima zajedno trebamo da čuvamo i održavamo našu okolinu”, dodao je Sedar.

Ministar poljoprivrede SBK Salkan Merdžanić je istakao je značaj podizanja svijesti građana o šumama i njihovom pravilnom gospodarenju.

– Međunarodni dan šuma obilježavamo na jedan simboličan način, da pokažemo koliko je to važno u vremenu klimatskih promjena, ali i sve razvijenije ekološke svijesti našeg građanstva – naveo je Merdžanić.

Upravo se čita:  U Višegradu traje velika vježba MUP-a RS, na terenu helikopteri, specijalci, policija

Učenici su iskazali zadovoljstvo što su svojim angažmanom u ovoj akciji doprinijeli očuvanju šumskih resursa u Bosni i Hercegovini, te izrazili želju da slične akcije bude sastavni dio školskih programa.

U Federaciji BiH šume i šumska zemljišta se prostiru na površini od oko 1.510.937 hektara ili oko 58 posto površine. Ukupna zaliha svih državnih šuma je procijenjena na 180.016.229 m3, s prosječnom zalihom od oko 236,8 m3/ha.

 

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas