Utorak, 23 srpnja, 2024

Ministar Helez: Iz Turske stiže vojna oprema koju nema niko u regionu

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Sa Turskom se, dodaje, dogovara i isporuka opreme kakvu još uvijek ne posjeduje niko u regionu, ali u ovom trenutku ne može otkrivati o čemu se radi.

Tokom nedavne posjete Republici Turskoj ministra odbrane BiH Zukan Helez sa turskim kolegom Jašarom Gulerom (Yaşar Güler) dogovorio je isporuku četiri borbena vozila za potrebe Oružanih snaga BiH. Radi se o novom projektu modernizacije OS BiH, kaže Helez za “Avaz“.

– Nabavljamo četiri transportera iz Turske, namijenjena za Deklarisanu bataljonsku grupu lake pješadije, koja broji 1.000 pripadnika. To je najelitnija jedinica OS BIH, čije je sjedište u Zenici, spremna za učešće u svim međunarodnim misija po najzahtjevnijim NATO standardima. Isporuka će se vršiti sukcesivno, a prvi borbeni transporter očekujemo svaki dan – kaže Helez za “Avaz“.

Upravo se čita:  Hadžikadić: Neispunjena obećanja na štetu Bosne i Hercegovine

Uz postojeće, BiH očekuje i isporuku još 5 helikoptera iz SAD-a. Helez kaže da su sredstva osigurana i da će na ovaj način opremanje zračnih snaga biti dugoročnije riješeno.

– Raduje me da je već izdvojeno 67 miliona dolara. U pitanju su četiri helikoptera 119 i jedan UH-2, kojim će biti zamijenjen onaj što je ranije pokvaren – dodaje.

Ministarstvo odbrane je u procesu nabavke primarnog radara, a za isporuku su zainteresirane firme iz Francuske i Češke. Troškovi se procjenjuju na oko 15 miliona eura

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

– Trenutno imamo kontrolu u smislu da naš Centar ima podatke o svakoj letjelici koja uđe u zračni prostor BiH, ali s nabavkom primarnog radara naše nebo ćemo pokriti u potpunosti i imati kontrolu 24 sata. Do sada je to još uvijek bila improvizacija, sa sekundarnim i manjim radarima. Dva primarna radara pokrila bi cijelu BiH. Nabavku prvog su nam pomogli iz EU, a imamo plan nabavke i drugog, što ćemo realizirati domaćim snagama – pojašnjava Helez.

Sa Turskom se, dodaje, dogovara i isporuka opreme kakvu još uvijek ne posjeduje niko u regionu, ali u ovom trenutku ne može otkrivati o čemu se radi.

Upravo se čita:  Dodik priznao da sankcije djeluju: Ne možemo do novca kojeg RS ima u inostranstvu

– To je najbolji penicilin za “razdruživanje“. Nikog ne diramo, ali ne damo svoju državu. Imamo ozbiljne razgovore o isporuci protivoklopnog i protivzračnog naoružanja. Odbrana je takav resor da ne možete sve reći, ali od rata do danas mi nismo nabavljali borbena sredstva.

Sve je to bila infrastruktura, voda, grijanje, ali sam rekao da nećemo praviti Civilnu zaštitu. Mi imamo dobro obučenu Civilnu zaštitu, ne treba nam još jedna – ističe Helez.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas