Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Ministar Helez: Upozorio sam i SAD i Njemačku na Dodika, ako izvede ljude na entitetsku granicu to su ‘glineni golubovi’

Autor:Patria

Nemojte propustiti

Kazao je kako ne može puno govoriti o sastancima koje je imao u Njemačkoj u petak, ali da je bolji taj sastanak nego hiljadu pisama Miloradu Dodiku.

Ministar odbrane BiH Zukan Helez kazao je da je tokom posjeta SAD i Njemačkoj upozoravao na aktivnosti Milorada Dodika, predsjednika bh. entiteta Rs, te da bi svojim akcijama mogao izazvati rat. Posljednja u nizu najava je uspostavljanje entitetske linije i postavljanje nadzora nad tom granicom.

„Ne obilazim ja dvijet džaba. Ja sam upozorio na to i oni su mi garantovali da se to neće desiti.“

Upravo se čita:  Enes Karić imenovan za direktora DKPT-a

Kazao je da ako Milorad Dodik izvede policiju na entitetsku granicu „to su glineni golubovi“.

„Mi bismo vrlo brzo uspostavili ustavno-pravni poredak. To je nezamislivo da neko uzme pušku i dođe na tu neku granicu. Ja nisam čovjek koji se dopisuje sa Dodikom. Ja sam čovjek koji će imati plan za to. Molim boga da to ne uradi, a posebno za te ljude koje bi tu poslao. Izaziva nešto što udara na temelje BiH. Mislim da bi to bio kraj Rs-a. Da radi pravosuđe svoj posao, da radi Tužilaštvo svoj posao, to je narušavanje ustavno-pravnog poretka države. Ne brani se BiH deklaracijama, već u institucijama. Brani je Parlament, brani je Predsjedništvo BiH”, kaže Helez.

Upravo se čita:  Vlada FBiH usvojila Smjernice ekonomske i fiskalne politike za period od 2024. do 2026. godine.

Kazao je kako ne može puno govoriti o sastancima koje je imao u Njemačkoj u petak, ali da je bolji taj sastanak nego hiljadu pisama Miloradu Dodiku.

“Ministar odbrane SAD je vodio sastanak. Uz ovu američku posjetu SAD-u, Pentagonu, State Departmentu, mislim da mi je ovo bio najuspješniji sastanak sa ministrom odbrane Njemačke. Mi mislimo da čitav svijet zna šta se dešava u BiH. Nemaju pojma. Mi smo mala država, mi ne možemo sami da se odbranimo. Ukoliko nas bilo koja značajnija sila napadne mi ne možemo sami bez prijatelja.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo