Nedjelja, 25 veljače, 2024

Ministar Helez zatražio informacije od OSA-e: Da li na teritoriji Federacije BiH postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a?

Preporučeno

“Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužilaštva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastim datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH”.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez oglasio se na svom zvaničnom Facebook profilu i objasnio da je zatražio od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mu dostavi informacije o paradžematima i ćelijama Al Kaide i ISIL-a.

“Zatražio sam od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mi dostavi slijedeće informaciju: da li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH raspolaže podacima da na teritoriju entiteta Republika Srpska postoji 120 paradžemata i da li OSA raspolaže podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a”, kazao je Helez.

Upravo se čita:  Dodik po povratku iz Rusije: Primljeni smo sa puno uvažavanja, nema nikakve mistike

Između ostalog, podsjetio je i na izjave ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniše Karana.

“Podsjećam, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Siniša Karan je u svojoj izjavi rekao da policija RS kontroliše i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, „potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma”. Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je dana 29.11.2023. godine izjavio: „Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom.“ Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su američkom Senatu i Kongresu kao i zastupnicima u Evropskom parlamentu u kome navode: ”U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”. Smatram da ovakve izjave zvaničnika RS nisu istinite te da se iznose u političke svrhe, prvenstveno kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa antidejtonskog i secesionitičkog djelovanja vlasti RS”, naveo je Helez.

Upravo se čita:  Društvene mreže gore nakon Dodikove posjete džamiji: „Arlauču li hodže u Tatarstanu, tamo nema srpskih nekretnina…"

Potom je dodao:

“Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužilaštva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastim datim zakonom. Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH”.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Teška nesreća u Njemačkoj: Porscheom se zabio u državljane BiH

Na isključenju sa njemačkog autoputa A96 preksinoć je došlo do udesa u kojem je povrijeđen jedan državljanin Bosne i...

Još vijesti za vas