Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Ministar Hrnjić razgovarao s predstavnicima AVP Sava o projektima zaštite od poplava u USK

Nemojte propustiti

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić razgovarao je danas s predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save o realizaciji kandidovanih projekata s područja Unsko-sanskog kantona u oblasti zaštite od poplava.

Rukovodilac Sektora za upravljanje vodama Agencije za vodno područje rijeke Save Almir Prljača informirao je ministra Hrnjića o aktivnostima i projektima koje ova agencija realizira na području Federacije Bosne i Hercegovine s posebnim osvrtom na Unsko-sanski kanton koji je nedavno pretrpio poplave i u kojem je proglašeno stanje prirodne nesreće.

Upravo se čita:  Epilog pojačanja mjera u KS: Isključeno 12 pijanih i osam vozača bez dozvole

Ministar Hrnjić ukazao je na potrebu što hitnijeg sačinjavanja i dostavljanja informacije o procjeni šteta na području USK.

– Projekti koje ova agencija radi na području Unsko-sanskog kantona su projekti koje su kandidirale lokalne zajednice. Gradske, odnosno općinske vlasti trebale bi što prije riješiti imovinsko-pravne odnose, te izdati građevinske dozvole za navedene projekte. AVP Sava će promptno djelovati i u prvoj fazi izdvojiti 1,1 milion KM za realizaciju jednog dijela projekata koji bi trebali biti realizirani u ovoj godini – kazao je ministar Hrnjić.

Upravo se čita:  Nakon što mu je ukinuta zabrana: Karadžićev branilac Petronijević već najavio dolazak u BiH

Tokom sastanka iskazana je opredijeljenost predstavnika Agencije da u što kraćem roku raspišu tendere i realiziraju planirane aktivnosti i projekte koji bi trebali djelimično pomoći u zaštiti od poplava.

– Nadležnosti ove agencije su na vodotocima prve kategorije. U Unsko-sanskom kantonu to su Una, Unac, Sana, Sanica i Klokot i mi ćemo uložiti dodatni napor kako bismo realizirali projekte koji djelimično mogu pomoći u sprečavanju poplava – kazao je Prljača.

Upravo se čita:  Zaposleni u javnoj upravi traže povećanje plata u iznosu od 250 KM ili stupaju u generalni štrajk

Sastanku s predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save prisustvovala je i načelnica Službe za upravljanje projektima pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Amina Smajić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo