Srijeda, 17 travnja, 2024

Ministar Kraljević nije došao na sjednicu UO UIO: 255 miliona KM od putarina ostaje nepodijeljeno

Autor:Patria

Preporučeno

Metodologija za obračun godinama ne postoji jer nema saglasnosti među članovima UO UIO, a svi parametri pokazuju da je entitet Federacija BiH značajno više uplaćivala nego što je dobijala (59 posto).

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH danas je trebao održati online sjednicu ali na sjednicu nije došao federalni ministar finansija Toni Kraljević (HDZ BiH).

Zbog toga se nije moglo glasati o raspodjeli prihoda od putarina. Ni na prošloj sjednici 9. februara nije bilo Kraljevića, a ni na onoj decembarskoj nije bilo moguće donijeti odluku jer je Kraljević napustio tu sjednicu.

Upravo se čita:  Dodik najavio miting: Ne možemo živjeti s Bošnjacima koji nas non stop kleveću

Kraljević ne želi podržati štetnu odluku po entitet Federacija BiH.

Također se nije moglo glasati ni o Odluci o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava sa jedinstvenog računa za period januar – mart 2024. godine.

Naime, pripremljena je odluka koja je znatno drugačija od ranijih raspodjela između FBiH-RS-BD (59-39-2), dok je 10 posto zadržavano kako bi se izmirio dug prema subjektu koji je zakinut.

Upravo se čita:  Poznato ko će zamijeniti Satlera u BiH

Metodologija za obračun godinama ne postoji jer nema saglasnosti među članovima UO UIO, a svi parametri pokazuju da je entitet Federacija BiH značajno više uplaćivala nego što je dobijala (59 posto).

Izvori Patrije tvrde da bi 255 miliona KM od putarina trebalo pripasti FBiH po osnovu ranije nepravedne raspodjele, a od toga bi Brčko distriktu pripalo 5 miliona KM.

Upravo se čita:  Vučićevi emisari "pobjegli" od Komšića i Bećirovića: Jedan od njih provocirao sa tri prsta Ivicu Puljića. Pogledajte njegovu reakciju

Navodno je napravljen dogovor o raspodjeli 64:36 između FBiH i Rs, dok je Brčko distrikt izbačen iz ove raspodjele.

Za ovu raspodjelu da bi bila usvojena moraju glasati oba entitetska ministra finansija i državni ministar.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas