Srijeda, 28 veljače, 2024

Ministar Mirvić: Veće naknade za borce već od januara, šest umjesto pet KM po mjesecu

Preporučeno

– U starom zakonu stajalo je da je maksimalni iznos egzistencijalne naknade koji se može isplatiti pet KM po jednom mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Ministar za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Avdo Mirvić razgovarao je sa predstavnicima Udruženja „Kamp boraca“ BPK i Udruženja demobilisanih boraca Foča – Ustikolina o novom Zakonu o pravima branilaca i njihovih porodica BPK koji je u proceduri.

Kako je naglašeno, Zakon se uz ostalo bavi i pitanjem egzistencijalne naknade a inicijativu za njeno povećanje pokrenulo je Udruženje “Kamp boraca”. Danas je od resornog ministra stigla potvrda da bi to moglo biti već od januara.

– U starom zakonu stajalo je da je maksimalni iznos egzistencijalne naknade koji se može isplatiti pet KM po jednom mjesecu provedenom u oružanim snagama.

Upravo se čita:  Pola miliona kazni zbog radara na autoputu u FBiH, evo na kojim najviše

U nacrtu budžeta BPK planirano povećanje egzistencijane naknade sa pet na šest KM
S obzirom da smo mi već imali tri izmjene i dopune zakona koji je donesen 2013. godine, mi smo prema uredbi iz 2021. godine morali pristupiti i donošenju novog propisa, i na zadnjoj sjednici Skupštine zakon je utvrđen u nacrtu i on će proći tri šire javne rasprave u Kantonu – pojasnio je ministar Mirvić.

Upravo se čita:  Dobre vijesti za poljoprivrednike: Isplaćene novčane podrške u FBiH

Nagalasio je da je već u nacrtu budžeta BPK planirano povećanje egzistencijane naknade sa pet na šest KM.

Dodao je da se zakonom nastoje riješiti i problemi demobilisanih boraca u slučaju teške bolesti, za ostvarivanje prava na penziju.

Zajednički zahtjev svih boračkih Udruženja prema Vladi BPK Goražde bit će da se ispoštuje zakonska odredba o izdvajanju pet posto za boračku populaciju od ukupnog budžeta jer, kako je naglašeno, sadašnjih tri posto nije dovoljno za osnovne potrebe boračke populacije.

Nadamo se da će od naredne godine doći do povećanja egzistencijalne naknade
Predsjednik Udruženja „Kamp boraca“ BPK Goražde Amel Barimac podsjetio je da je udružeje zahtjev za povećanje egzistencijalne naknade Vladi i ministarstvu BPK uputilo polovinom godine.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu: Uhapšene dvije osobe, zaplijenjeni kokain i oružje

– Mi smo u saradnji sa nadležnima tokom donošenja novog Zakona i nadamo se da će od naredne godine doći do povećanja egzistencijalne naknade i kao i nadogradnje zakona i za liječenje demobilisanih boraca. Pratit ćemo naredni tok i nadamo se da će naši zahtjevi biti ispunjeni – kazao je Barimac.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas