Srijeda, 28 veljače, 2024

Ministar Nešić: Danas je veliki dan za BiH

Autor:N1

Preporučeno

Pokretanje pregovora sa Frontexom je bio jedan od uvjeta za otvaranje pregovora BiH sa EU. Današnjem sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se danas sa zamjenikom generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji Oliverom Onidijem. Ovim sastankom, kojem prisustvuju i predstavnici tima BiH za pregovore o Sporazumu o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX) na čelu sa direktorom Granične policije BiH Mirkom Kuprešakovićem, ozvaničen je početak pregovora o tekstu sporazuma.

“Ministarstvo je lokomotiva evropskog puta, ali i pokazatelj da Srbi, Hrvati i Bošnjaci mogu zajedno raditi, kao uspješan tim. Danas je veliki dan za BiH. Ovo ne znači da BiH počinje saradnju nego da smo dio jedne evropske bezbjednosti. Pripadnici bezbjednosnih agencija za mene su najbolji ljudi na svijetu. Doprinose borbi protiv bezbjednosnih izazova iako nisu adekvatno plaćeni za svoj rad. Prijetnje od organizovanog kriminala, ilegalnih migracija… sve su to izazovi s kojima se suočavamo”, naveo je Nešić u obraćanju.

Upravo se čita:  BH novinari pozvali Tužiteljstvo KS da hitno obustavi sve istražne radnje protiv novinara Hayat TV ali i portala SB i Istrage

Dodao je da će Frontex ojačati nacionalne granice u vrijeme velikih bezbjednosnih problema, poput ilegalnih migracija.

Pokretanje pregovora sa Frontexom je bio jedan od uvjeta za otvaranje pregovora BiH sa EU. Današnjem sastanku prisustvuje i šef Delegacije EU u BiH, Johann Sattler.

“Što se tiče sigurnosne saradnje, kad ima volje ima i načina. Ostvareni su značajni koraci u pogledu saradnje u oblasti bezbjednosti. Prošle sedmice je Predsjedništvo svojom odlukom otvorilo otvaranje pregovora i stoga se zahvaljem ovoj brzini koja je iskazana”, naveo je.

Upravo se čita:  RS se zadužila za još 22 miliona maraka, a planiraju novo već za četiri dana

Iskoristio je priliku i da iznese dodatne napomene vezane za evropski put BiH.

“Mi djelujemo kao jedinstven tim. Unazad mjesec dana imali ste posjetu evropske predsjednice Von Der Layen, kao i mnogi drugi nakon nje uputili su poruku da su vrata EU otvorena za BiH, da se ukazala velika prilika i da ie treba iskoristiti. Od ona 3 plus 1 zahtjeva mozemo precrtati onaj jedan”, dodao je danas.

Napomenuo da već ove sedmice očekuje usvajanje zakona protiv pranja novca i terorizma jer već od danas u Sarajevu boravi delegacija koja je zadužena za ova pitanja.

Upravo se čita:  Nešić oduševljen dolaskom Sticza na mjesto komandanta EUFOR-a

I Oliver Onidi iz Evropske komisije naglasio je da se danas označava početak jednog važnog iskoraka u procesu evropskih integracija.

“Od formiranja operativnog centra sa Europolom svjedočimo koliko jedna država doprinosi evropskom putu. Danas obilježavamo jos jedan važan korak odnosno otvaranje pregovora o Sporazumu sa Frontexom. Ovo je prilika da BiH na bolji način upravlja bezbjednosnim izazovima. Ministar je već pominjao da se suočavamo s nelegalnim migracijama, stoga trebamo raditi zajednički da bi se zaštitili”, poručio je zamjenik generalnog direktora za unutrašnje poslove pri Evropskoj komisiji.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Prelazak na ljetno računanje vremena i duži dan: Evo kad se pomiču kazaljke na satu

Prelazak na ljetno računanje vremena dogodit će se krajem marta. U noći sa subote, 30. marta, na nedjelju, 31....

Još vijesti za vas