Utorak, 16 srpnja, 2024

Ministar Nešić o novim sankcijama i helikopteru MUP-a Srbije u Trebinju: “Da komšiji crkne krava”

Preporučeno

Govoreći o Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije koja je stacionirana u Trebinju, naglasio je kako je riječ o humanitarnim svrhama.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić komentarisao je stacioniranje helikoptera MUP-a Srbije u Trebinju bez znanja dozvole državnih organa BiH, ali i posljednje sankcije koje su SAD uvele za sedam firmi i dvije osobe povezane s porodicom Dodik.

Govoreći o sankcijama SAD, ponovo je percipirana kao “udar na Republiku Srpsku”, a ne na konkretno pojedince i porodicu Dodik.

Nešić o sankcijama

-Još jedan atak na slobodu govora i mišljenja na RS koja zagovaara poštovanje ustavnog poretka unutar BiH, poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma…

Očigledno na djelu imamo nasilje svjetskih moćnika koji ne birajući sredstva i metode žele da sankcionišu, ili drugim riječima, ukrote RS i njene zvaničnike da poštuju ono što nije dio Ustava i Dejtonski mirovni sporazum. Odavde želim da poručim da bez bozira kakve će sankcije biti i ko će se sve nalaziti na njima, mi nećemo odustati od RS, ustavne strukture BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Upravo se čita:  State Department upozorava na sankcije za sve koji posluju sa firmama sa crne liste

Možete da radite šta hoće, da nas sankcionišete, ali mi samo od sebe ne možemo odustati. BiH može postojati samo u dogovorenom ustavnom poretku i na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nasilje će dovesti samo nečeg što možda niko u ovom trenutku ne želi – do mirne disolucije, rekao je Nešić.

Helikopter u “humanitarne svrhe”

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Govoreći o Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije koja je stacionirana u Trebinju, naglasio je kako je riječ o humanitarnim svrhama.

-Ja to ne bih gledao u negativnom kontekstu, trebamo gledati pozitivno. Čemu služi taj helikopter u Trebinju? Služi gašenju požara u Hercegovini bez obzira radi li se o zapadnoj ili istočnoj, isključivo u humanitarne svhre. Ukoliko bude potrebe, ne daj Bože da se to desi, spremni su pomoći i Hrvatskoj i Crnoj Gori. Stacioniranjem helikoptera u Trebinju nije bila namjera da se ugrozi bilo ko već da se pomogne u slučaju požara, rekao je Nešić.

Upravo se čita:  Vlasti RS planiraju izgradnju memorijalnog kompleksa stradalim Srbima i crkvu u Konjević Polju

Naveo je kako nije upozant sa sporazumom te da će ga tokom dana pročitati.

-Apelujem na sve – hajde da napravimo ovu zemlju jednom normalnom zemljom i da se ne ponašamo po principu da komšiji crkne krava, zaključio je Nešić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas