Srijeda, 29 studenoga, 2023

Ministar Nešić: Schmidt je u BiH unio tri ‘duge cijevi’, sada je na potezu Tužilaštvo BiH

"On za mene nije visoki predstavnik već gost koji je pomalo nekulturan i koji treba da ode. Neću nikome dozvoliti da ovdje nelegalno boravi naoružan i ima pratnju koja nije po zakonu.

Preporučeno

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je da su “provjere pokazale da je Christian Schmidt apsolutno nelegitiman i da zapravo u BiH predstavlja Njemačku, a ne Ujedinjerne narode”.

Nešić tvrdi da je Schmidt da je u prošloj godini unio tri “duge cijevi” na šta, prema važećim zakonima, nema pravo, kaže Nešić.

“Imamo i diplomatske note Njemačke i slično, gdje se vidi da je Schmidt diplomata te zemlje, nikako UN ili drugog međunarodnog organa.

Oni traže dozvolu za njegov boravak i njegove oružane pratnje, što govori da on nije visoki predstavnik”, rekao je Nešić, prenosi RTRS.

Upravo se čita:  Zukan Helez otkrio lokacije navodnih kampova za obuku u RS

Nešić je naveo da je od Granične policije dobio odgovor da je “Schmidt lani unio tri duge cijevi u BiH” i dodaje da na to nema pravo prema važećim zakonima koji se odnose na oružje.

On je dodao da su te “duge cijevi” naknadno vraćene u Njemačku, ali i da to govori da je Granična policija napravila propust.

Nešić tvrdi da strane diplomate, koje dolaze sa osiguranjem, nemaju pravo za unošenje oružja koje se u BiH deklariše kao “duge cijevi”, dok za unošenje ličnog naoružanja i određene količine municije postoji pravo.

Upravo se čita:  Lendo oštro reagovao: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Nešić je rekao da Schmidt prilikom svakog dolaska u BiH treba da najavi Graničnoj policiji svoj boravak ovdje, kao i naoružanu pratnju da bi joj bio odobrio ulazak.

On je naveo da Schmidta u ovom trenutku ne osigurava Direkcija za koordinaciju policijskih tijela već da ima oružanu pratnju iz Njemačke.

“On za mene nije visoki predstavnik već gost koji je pomalo nekulturan i koji treba da ode. Neću nikome dozvoliti da ovdje nelegalno boravi naoružan i ima pratnju koja nije po zakonu.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH koje treba da pokaže da je nezavisno i uradi svoj dio posla povodom boravka Schmidta koji je ovdje remetilački faktor”, rekao je Nešić za ATV.

Inače, Nešić je za danas u 12 sati najavio vanrednu konferenciju za novinare kako bi prezentovao informacije sigurnosnih agencija o boravku Christiana Schmidta u BiH.

Podsjetimo, Nešić je jedan od predvodnika političke hajke iz Republike Srpske na visokog predstavnika, tvrdeći da on nije legalno izabran na ovu funkciju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo