Utorak, 27 veljače, 2024

Ministarstvo odbrane BiH daje stipendije i mogućnost školovanja na vojnim akademijama u inostranstvu

Autor:Fena

Preporučeno

Iz Ministarstva su naglasili kako za vrijeme redovnog školovanja na vojnim akademijama svi kadeti iz BiH imaju pravo na stipendiju od Ministarstva odbrane BiH.

Kao i u ostalim segmentima bosanskohercegovačkog društva i u Oružanim snagama BiH osjeća se nedostatak mladih ljudi, kazali su Feni iz Ministarstva odbrane BiH, a kao razlog za to navode da mladi sve više vide svoju budućnost u zemljama zapadne Evrope, najviše iz ekonomskih razloga.

Smatraju kako se s tim izazovom ne suočavaju samo OS BiH, nego država u cjelini.

– Ministarstvo odbrane BiH pokrenulo je niz inicijativa i projekata promocije vojnog poziva. Tu prije svega insistiramo na informiranosti mladih o mogućnostima koje nudi vojni poziv korištenjem modernih tehnologija, ali i na neposrednom kontaktu s potencijalnim kandidatima u srednjim školama i fakultetima u BiH – pojasnili su.

Upravo se čita:  Počinje sudski postupak Sebije Izetbegović protiv UNSA, iduće sedmice pripremno ročište

Iz Ministarstva tvrde kako je ostvarena relativno dobra saradnja s nadležnim ministarstvima obrazovanja i zavodima za zapošljavanje premda su mišljenja da postoji dosta prostora u kojem bi se ta suradnja mogla proširiti i intenzivirati.

Govoreći o prijemima u profesionalnu vojnu službu u činu oficira, odnosno zanavljanja oficirskog kadra u OS BiH poručili su kako je jedan od dva glavna oblika prijema školovanje kadeta na vojnim akademijama u inostranstvu.

– Kroz školovanje u inostranstvu kadeti iz Bosne i Hercegovine stiču profesionalna i stručna znanja i osposobljavaju se za izazove koje nosi sa sobom vojnički poziv. Znanja i vještine koje kadeti unesu sa sobom u OS BiH predstavljaju dragocjen alat za nastavak izgradnje modernih OS BiH – pojašnjeno je.

Stoga je Ministarstvo odbrane BiH početkom juna objavilo javne konkurse za školovanje kadeta na preddiplomskim studijskim programima Vojno vođenje i upravljanje te Vojno inženjerstvo u Republici Hrvatskoj, potom za školovanje kadeta na vojnoj akademiji “General Mihailo Apostolski” u Sjevernoj Makedoniji, a nedavno i u Njemačkoj, Turskoj i Austriji.

Upravo se čita:  Danas "udara" drugo džemre: Znate li šta to znači?

– Iako je u posljednje dvije godine došlo do blagog opadanja broja zainteresiranih kandidata za ovu vrstu školovanja i rad u OS BiH, što možemo donekle povezati i s pojavom pandemije covid-19, generalno možemo biti zadovoljni s brojem i kvalitetom prijavljenih kandidata – istaknuli su iz Ministarstva.

Navode kako je najvažnija činjenica to što su prijavljeni kandidati vrlo motivirani za obavljanje ovog izazovnog, ali časnog poziva, dok je cilj da se mladi ljudi, kroz izazovan i zahtjevan program akademija, osposobe za početne dužnosti u Oružanim snagama BiH.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje narednih 10-ak dana

Iz Ministarstva su naglasili kako za vrijeme redovnog školovanja na vojnim akademijama svi kadeti iz BiH imaju pravo na stipendiju od Ministarstva odbrane BiH.

– Kandidati za prijem u status kadeta vojnih akademija u većem dijelu znaju šta ih može očekivati u osobnom i profesionalnom smislu po završetku obrazovanja, jer imaju na raspolaganju različite načine upoznavanja s funkcioniranjem, životom i radom u OS BiH – podvukli su.

Na kraju su dodali kako svi prijavljeni kandidati moraju ispunjavati opće i posebne uslove javnog konkursa, međutim naglasak je stavljen na uspjeh postignut tokom školovanja u srednjoj školi, zdravstveno stanje i psiho-fizičku izdržljivost.

Stoga kandidati prolaze test fizičke spremnosti, psiho test, test općeg znanja, test iz poznavanja engleskog jezika i intervju.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Keramičari naplaćivali od 10 do 12 KM po kvadratu, sada mnogo skuplje

U Bijeljini u posljednje dvije godine nisu zabilježeni smanjena potražnja, niti pad cijena stanova. Naprotiv, rast cijena nekretnina pratila...

Još vijesti za vas