Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Ministarstvo primalo radnike bez konkursa i kvalifikacija

Preporučeno

Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske u prošloj godini je izvršilo prijem zaposlenih na neodređeno vrijeme bez konkursa, a revizija je utvrdila i još neke nepravilnosti u radu zbog čega su dali mišljenje s rezervom ovom resoru Vlade RS-a.

ministarstvoGlavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je i na prijem na određeno vrijeme bez rasporeda jednog radnika na sistematizovano radno mjesto i tri radnika koji ne ispunjavaju propisane uslove radnog mjesta u pogledu radnog staža i položenog stručnog ispita, što nije u skladu sa Zakonom o državnim službenicima.

Upravo se čita:  I kamen bi zaplakao: Almasa je imala osam godina kada se desio genocid, a danas je u UN-u ispričala svoju priču

Ministarstvo je isplatilo i naknadu za posebne rezultate u radu, što nije u skladu sa Zakonom o plaćama zaposlenih u organima uprave, s obzirom da njena visina nije regulisana odredbama člana 14. Posebnog kolektivnog ugovora i Aneksom posebnom kolektivnom ugovoru za zaposlene u upravi.

Revizija je iznijela primjedbe i na zaključeni ugovor za nabavku građevinskog materijala s “Co va ma“ d.o.o iz Drvara, ali ugovaranje uslova plaćanja ne odgovara uslovima iz tenderske dokumentacije/ponude, čime je prekršen Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

Upravo se čita:  Troškovi četveročlane porodice za četiri godine skočili više od 1.000 KM

Ministarstvo je iskazalo i “ostale kratkoročne obaveze” i “ostale obračunske rashode” u iznosu od 1.101.805 KM, koji se odnose na nedostajući iznos sredstava po rebalansu Programa za rješavanje problema raseljenih, povratnika i izbjeglica za 2012. godinu.

Vlada RS-a je prihvatila rebalans Programa u iznosu od 8.523.550 KM na sjednici održanoj 11. januara 2013. godine, a zbog nedovoljnog operativnog budžeta, rebalans programa je realizovan na teret budžeta 2012. godine u iznosu od 7.405.628 KM i prenosom stvorenih obaveza u iznosu od 1.101.805 KM u 2012. na teret budžeta u ovoj godini.

Upravo se čita:  Na snazi narandžasto upozorenje: Temperature će ići i do 41 stepen

Ministarstvo tehnički nije osiguralo ni da se podaci koji se odnose na status izbjeglih i raseljenih osoba konzistentno ažuriraju što dovodi do grešaka u evidencijama.

Te greške se mogu otkriti i ispraviti ručnim kontrolama, ukazala je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a.

(Fena)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nova uredba Vlade FBiH: Hoće li poslodavci isplatiti pomoć radnicima? Odobreno dodatnih 2.768 KM

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva finansija, s ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica uzrokovanih rastom...

Još vijesti za vas