Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Ministarstvo sigurnosti BiH o prijetnjama Nešiću i Vulić: Radimo na identifikaciji i sankcionisanju odgovornih

Preporučeno

Pisma su na svojim Instagram profilima objavili i Vulić i Nešić, a odmah je reagovalo i ministarstvo sigurnosti BiH.

Jučer je na adrese ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i šefa Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanji Vulić stigla prijeteća pisma.

Pisma su na svojim Instagram profilima objavili i Vulić i Nešić, a odmah je reagovalo i ministarstvo sigurnosti BiH.

Iz Ministarstva su osudili prijetnje i rekli da rade na identifikaciji NN lica koji je poslao pisma. Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti.

“Ministarstvo bezbjednosti Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje nedavne prijetnje upućene ministru bezbjednosti Nenadu Nešiću, kao i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanji Vulić. Prijetnje su bile izuzetno ozbiljne, s porukom: “Tebi i onoj Vulićki vlahinji uskoro će Alah dosuditi. Džaba vucarate gorile i blindirana auta, od noža i klanja niko pobjegao nije.” Ove prijetnje predstavljaju neprimjeren i neprihvatljiv napad na ličnu bezbjednost i dostojanstvo nosilaca državnih funkcija.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

Posebno zabrinjava činjenica da su prijetnje eskalirale u trenutku kada se suočavamo s posljedicama nelegalnog i nelegitimnog djelovanja bošnjačke političke elite u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koje je kulminiralo fijaskom rezolucije o Srebrenici. Takvi postupci dodatno polarizuju ionako krhke političke odnose unutar Bosne i Hercegovine i stvaraju atmosferu nesigurnosti i nepovjerenja.

Ministarstvo bezbjednosti preduzima sve potrebne mjere kako bi osiguralo bezbjednost ministra Nešića i poslanice Vulić, te ćemo u saradnji s nadležnim institucijama raditi na identifikaciji i sankcionisanju odgovornih za ove prijetnje.

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Naglašavamo da su djelovi međunarodne zajednice, vođeni sopstvenim geopolitičkim interesima, u sadejstvu s poslušničkim mentalitetom djelova političke elite, direktno doprinjeli političkoj krizi i produbljivanju nepovjerenja u vezi s temama koje već dugo dijele Bosnu i Hercegovinu. Takvo ponašanje ugrožava stabilnost i koheziju unutar zemlje, čime se nanosi šteta svim građanima.

Jedini način da Bosna i Hercegovina nastavi naprijed jeste da se izađe iz mentaliteta koji nam ne dozvoljava da napustimo ratne godine i teške odnose. Moramo ostaviti prošlost iza sebe, ne insistirati na temama na koje imamo različite poglede, te strogo poštovati Dejtonski mirovni sporazum i ustavnu strukturu BiH. Takva Bosna i Hercegovina možda neće ispuniti ambicije djela bošnjačke političke elite i pojedinih ambasada, ali je to jedini način da se svi građani osjećaju bezbjedno.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Ministarstvo bezbjednosti BiH će nastaviti s radom na zaštiti svih građana i institucija od bilo kakvih prijetnji i napada, te će se dosljedno boriti za vladavinu prava i bezbjednost u cijeloj BiH”, rečeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas