Srijeda, 28 veljače, 2024

Ministri šest država EU: Podrška otvaranju pregovora sa BiH do kraja godine

Preporučeno

Istakli su da je naša država, otkako je dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta.

Na marginama ministarskog sastanka NATO-a, sastale su se Hrvatska, Češka, Grčka, Italija, Slovačka i Slovenija kako bi izrazile trajnu predanost i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih integracija.

– Ističemo političku neophodnost da se do kraja ove godine osigura otvaranje pristupnih pregovora sa Bosnom i Hercegovinom, poručili su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova spomenutih država članica Evropskije unije.

Upravo se čita:  Reakcija OHR-a: Ustav BiH ne ostavlja bilo kakav prostor za 'suverenitet' entiteta

Istakli su da je naša država, otkako je dobila status kandidata za članstvo u EU, poduzela važne korake i opredjeljenja u pravcu ispunjavanja ključnih prioriteta.

– U trenutnom geopolitičkom kontekstu, svako odlaganje odluke o početku pregovora o pristupanju EU moglo bi dodatno pogoršati nestabilnost u regionu i rezultirati gubitkom pozitivnog zamaha. Spremni smo osigurati našu stalnu političku, tehničku i finansijsku podršku BiH za poduzimanje ključnih reformi tokom procesa, dodali su šefovi diplomatije ovih šest država.

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

Također, naglasili su kako je proširenje “zajednički strateški interes koji će donijeti prijeko neophodnu stabilnost i sigurnost evropskom kontinentu”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon što je napustila OBN televiziju: Evo u koju TV kuću je prešla Maja Munda

Jedna od omiljenih TV voditeljica u BiH Maja Munda iznenadila je javnost s viješću kada je nakon 17 godina...

Još vijesti za vas