Utorak, 27 veljače, 2024

Ministri vanjskih poslova G7 poslali jasnu poruku: Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Ministri G7 su poslali jasnu poruku: “Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine”.

Ministri vanjskih poslova G7, u koju spadaju SAD, UK, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, te visoki predstavnik EU sastali su se danas, kako su naveli, u bitno promijenjenom strateškom i sigurnosnom okruženju.

– Ruski agresivni rat protiv Ukrajine prijelomni je trenutak za 21. stoljeće i nosi dramatične posljedice daleko izvan Evrope – navedeno je u zajedničkoj izjavi ministara vanjskih poslova G7.

Upravo se čita:  Na graničnom prijelazu između BiH i Crne Gore oduzeta garderoba u vrijednosti od 233.000 KM

S posebnim naglaskom su se dotakli situacije iz BiH. Poslali su jasnu poruku: “Nećemo tolerirati secesionističku politiku RS, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine”.

– Pozdravljamo usklađivanje Bosne i Hercegovine s restriktivnim mjerama EU prema Rusiji i jednostrano usklađivanje Kosova s ​​tim mjerama. Moramo nastaviti pomagati zapadnom Balkanu da smanji svoju ovisnost o ruskim ugljikovodici i ranjivost na ekonomsku prisilu.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

Zabrinuti smo zbog produbljivanja političke krize u Bosni i Hercegovini i osuđujemo svaki pokušaj podrivanja jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Nećemo tolerirati secesionističku politiku Republike Srpske, koja ugrožava budućnost Bosne i Hercegovine i stabilnost u regiji.

Pozivamo na povratak na punu funkcionalnost institucija na svim razinama kako bi se u potpunosti nastavilo s radom, ostavljajući po strani retoriku koja izaziva podjele i zapaljivanja i izbjegavajući svaki čin koji bi mogao destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

Upravo se čita:  Notarska komora FBiH: Notari su štit novog Zakona o sprečavanju pranja novca

Pozivamo sve stranke u zemlji da osiguraju održavanje općih izbora kako je predviđeno u oktobru. U potpunosti podržavamo mandat visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). U potpunosti podržavamo izvršni mandat operacije EUFOR ALTHEA za održavanje sigurnog i sigurnog okruženja u zemlji – naveli su u zajedničkoj izjavi ministri vanjskih poslova G7.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Oduzeta vozila u Sarajevu: Dvojica vozača ukupno imaju dug od 71.910 KM na ime neplaćenih kazni

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo proteklih dana su oduzeli dva vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja, a dvojica vozača...

Još vijesti za vas