Nedjelja, 16 lipnja, 2024

Ministrica vanjskih poslova: U BiH je secesija već počela… Zvanično prihvatite našu kandidaturu za EU!

Autor:Patria

Preporučeno

– Ako Milorad Dodik pobijedi na izborima u oktobru, on će sigurno aktivirati svoj plan za Republiku Srpsku – kazala je Turković

– U BiH je secesija već počela, EU ima jednostavnu i jeftinu metodu da osigura da Balkan ne dođe pod ruski utjecaj – zvanično prihvatite našu kandidaturu za EU – nema više vremena – poručila je to ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković u intervjuu za italijanski list Corriere della Sera, u kojem je, kako su ocijenili, prešla pravo na stvar.

– Veoma smo zabrinuti, Moskva želi da bude velika kao nekada, sigurno se neće zaustaviti i nastaviti će, ne samo u Moldaviji i Pridnjestrovlju već i u našem regionu – dodala je Turković.

Na pitanje može li rat u Ukrajini potaknuti Beograd da djeluje zajedno s Moskvom na Balkanu, odgovorila je da Srbija mora da odluči s kim će ostati, da li u EU ili u Moskvi.

Upravo se čita:  Počinje sezona kupanja: Cijene dnevnih ulaznica i do 20 KM

Žele da postanu dio Evropske unije, ali u isto vrijeme održavaju čvrste veze s Rusijom. Tako da ne znamo tačno kako će se oni ponašati u budućnosti, ali mislim da je vrijeme da odlučimo kuda želimo da Zapadni Balkan ide. A to ovisi koliko od balkanskih zemalja toliko i od Evropske unije. Geografski pripadamo Evropi, ali ako Brisel ne preduzme korake u tom pravcu, taj prostor bi mogao popuniti neko drugi – odgovorila je Turković.

Postoji li opasnost od secesije u Bosni i Hercegovini? Milorad Dodik, član Predsjednštva BIH iz RS-a, vrši pritisak na to da RS stvori vojsku, policiju i poresku upravu nezavisnu od centralne vlasti.

Rekla bih da je to više od rizika, otcjepljenje je već počelo, donijele su se odluke Republike Srpske koje idu u tom pravcu i koje će stupiti na snagu za godinu dana. Dakle, ako Milorad Dodik pobijedi na izborima u oktobru, on će sigurno aktivirati svoj plan za Republiku Srpsku.

Upravo se čita:  Kakvu "tajnu" krije ministar Helez i šta ćemo vidjeti u BiH? "Nabavljamo nešto što nema niko u regionu"

BiH teži pridruživanju Evropskoj uniji, ali još uvijek nije zvanično kandidat. Kada će se to dogoditi?

BiH mora što prije postati zemlja kandidat, to bi bio snažan signal za bosanske Srbe u RS, na izborima bi neopredijeljeni mogli odlučiti da glasaju za one koji su za EU, a ne za one koji su za Rusiju.

Ukrajina bi mogla imati ubrzani put ka članstvu u EU dok vi već dugo čekate.

Mislim da obje zemlje moraju biti kandidati, i mi smo imali svoj udio u borbi, krvoproliću i odbrani evropskih vrijednosti prije trideset godina. Branili smo multikulturalnost i vjerske slobode u našoj zemlji. Kao što znate, više od 100.000 ljudi je ubijeno, deseci hiljada žena su silovane. Nažalost, sve se to sada dešava u Ukrajini koja traži ulazak u EU i zaista ne vidim zašto bi to trebalo odbijati. Jasno je da će tada postojati cijeli put, s preduvjetima o kojima će se morati odlučiti, ali ne vidim baš zašto ne dati status kandidata – istakla je Turković.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Zaključci 'Svesrpskog sabora' su napad na Dejtonski mirovni sporazum

BiH također razmišlja o ulasku u NATO, ali je Moskva već rekla da bi to smatrala neprijateljskim činom. Da li se osjećate ugroženo?

I Rusija daje iste signale o našem ulasku u Evropsku uniju, jasno je da žele da dominiraju ovim dijelom svijeta. Oni znaju da će, ako kontrolišu Bosnu i Hercegovinu, kontrolirati cijeli Balkan.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas