Utorak, 16 srpnja, 2024

Ministrica vanjskih poslova pojasnila: Evo ko sve može ući u BiH od 16. jula

Preporučeno

Ministrica u Vijeću ministara BiH Bisera Turković je kazala da odluku definitivno treba proširiti što će, nada se, biti i učinjeno u drugoj fazi popuštanja ograničenja na granicama.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara osim što je državljanima Evropske unije odobren ulaz u Bosnu i Hercegovinu uz negativan test na koronavirus dogovoreno je da ista pravila važe i za sve strance koji posjeduju višekratnu Šengen vizu. Odluka stupa na snagu od 16. jula.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je kazala da odobrenje ulaska državljana EU u našu državu nije kompletna odluka, te da odobrenje važi i za druge strance:

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

“Odluka kaže da se odnosi na sve strance koji posjeduju višekratnu Šengen vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama EU i šengenskog područja”.

Za sve njih je naravno potreban negativan test na koronavirus ne stariji od 48 sati.

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo je danas rekla da joj nije jasno zbog čega državljani Turske, SAD-a i nekih drugih bliskoistočnih zemalja ne mogu ući u BiH pod istim uslovima. Zbog toga je Vijeće ministara i ministircu Turković pozvala da promijene i prošire današnju odluku.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

Ministrica u Vijeću Bisera Turković je kazala da odluku definitivno treba proširiti što će, nada se, biti i učinjeno u drugoj fazi popuštanja ograničenja na granicama.

“Gospođa Đapo je apsolutno upravu. Ja sam uvijek imala stav da je trebalo otvoriti za sve zemlje pod uslovom da se napravi COVID test kako bi bili apsolutno sigurni da ljudi koji ulaze u BiH su zdravi i da ne donose nikakve rizike”, riječi su Turković.

Objašnjava da, ukoliko ne postoji mogućnost otvaranja granica za građane svih zemalja, onda to treba uraditi bar za prijateljske zemlje “koje su za nas uvijek držale otvorene granice”.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Ona je pozvala ministricu Đapo da zajedno sa svojim istomišljenicima uloži dodatne napore i urgira na Vijeće ministara da proširi odluku.

O ulasku turskih državljana je bilo riječi i na prethodnoj sjednici Vijeća ministara, ali i danas. Ministar odbrane Sifet Podžić je pitao predsjedavajućeg kada će biti otvorena ova mogućnost i za državljane Turske kao i za one iz arapskih zemalja, no rečeno mu je da je to još uvijek na čekanju prenosi Klix.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas