Četvrtak, 18 srpnja, 2024

MIP: Građani BiH u Hrvatsku će putovati bez viza

Preporučeno

Hrvatska će u okviru svojih redovnih aktivnosti, s ciljem ispunjavanja obaveze prilagođavanja Šengenu i ispunjavanja uslova iz pravnog nasljeđa EU, u narednom periodu morati da otkaže Sporazum između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, ali se to neće odraziti na režim putovanja građana BiH u Hrvatsku, odnosno neće im biti potrebne vize.

Granični prijelaz (Foto: Arhiv)
Granični prijelaz (Foto: Arhiv)

Iz Ministarstva inostranih poslova /MIP/ saopšteno je da je za građane BiH najvažnije da se otkazivanje ovog sporazuma neće odraziti na režim putovanja u Hrvatsku s obzirom na postojanje bezviznog režima koji građanima BiH omogućava putovanje bez viza u sve države članice EU, osim u Veliku Britaniju i Irsku.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

U saopštenju se navodi da se otkazivanje ovog sporazuma neće odraziti ni na činjenicu da će Hrvatska, iako još nije dio šengenskog prostora, primjenjivati odluke EU, tako da građanima BiH za putovanje u Hrvatsku neće biti potrebne vize.

“Budući da je Sporazumom između Savjeta ministara BiH i Vlade Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza građanima BiH i Hrvatske omogućen i prelazak međusobne granice sa ličnim kartama, BiH i Hrvatska su već ranije pokrenule zajedničke aktivnosti s ciljem zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice sa ličnim kartama i nakon 1. jula 2013. godine”, ističe se u saopštenju.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

U tom smislu, Hrvatska je prema irskom predsjedavanju EU uputila prijedlog da državljani BiH nastave sa prelaskom granice uz predočenje lične karte.

Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima EU, a predstavnici BiH i Hrvatske često nastupaju zajedno u obrazlaganju značaja tog prijedloga.

Bilateralni sporazumi između BiH i Hrvatske koji podliježu usklađivanju sa pravnim nasljeđem EU odnose se na pogranični režim, odnosno kontrolu prometa ljudi i roba, granične prelaze, te slobodan tranzit kroz teritoriju Hrvatske u i iz Luke Ploče i kroz teritoriju BiH u Neumu.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

Većina navedenih sporazuma je tokom više trilateralnih razgovora delegacija BiH, Hrvatske i Evropske komisije velikim dijelom usaglašena i potpisivanje novih usaglašenih sporazuma očekuje se u najskorije vrijeme, kako bi se sa njihovom primjenom započelo od 1. jula kada Hrvatska postaje punopravna članica EU.

Bilateralni i trilateralni razgovori o ovim pitanjima prioritetna su aktivnost MIP-a BiH i drugih nadležnih institucija u BiH u posljednjih godinu i po dana.

“Bitno je istaći da će usaglašavanjem, potpisivanjem i stupanjem na snagu novih sporazuma postojeći sporazumi prestati da važe, o čemu će MIP BiH redovno izvještavati javnost”, ističe se u saopštenju.

(Srna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas