Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

“Mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i RS-u”: Vučić ponovo najavio najtežu godinu, sukobe i nemire

Vučić je govorio o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno “da se država ne odrekne ni svog teritorija, ni svog naroda”, naglasivši kako treba čekati “povoljnije prilike u svijetu kako bi istina izašla na vidjelo”.

Preporučeno

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u ponedjeljak da je pred Srbijom i pred svijetom najteža godina u novijoj historiji, godina koja donosi sukobe i nemire, zbog čega je najvažniji zadatak Srbije sačuvati mir.

“Kada to kažem, mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i u Republici Srpskoj i uopće u regiji. Zato mislim kako je od značaja da svakoga dana dođemo do zajedničkog imenitelja kako svoju slobodu, zemlju i budućnost sačuvati”, rekao je Vučić na obilježavanju 182. obljetnice Srpske akademije nauke i umjetnosti.

Upravo se čita:  Ambasada SAD: Dodikove prijetnje imaće posljedice za njega i sve građane BiH

Tom prilikom Vučić je govorio o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno “da se država ne odrekne ni svog teritorija, ni svog naroda”, naglasivši kako treba čekati “povoljnije prilike u svijetu kako bi istina izašla na vidjelo”.

“Danas sa sigurnošću mogu kazati kako bez obzira na težinu problema s kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u idućem periodu da uvijek moramo težiti kompromisu, ali se ne smijemo odreći onoga što je naše, ne smijemo se odreći ni međunarodnog javnog prava, ni našeg teritorija, ni našeg naroda”, istakao je Vučić.

Upravo se čita:  Milorad Dodik odgovorio da li dolazi na sud 6. decembra: Žele eliminisati mene i još neke ljude

On je između ostalog rekao da su političari promjenjiva stvar, “a da su Srpska akademija nauke i umjetnosti, Srpska pravoslavna crkva i država Srbija, iznad svega”, prenosi Beta.

Vučić je obećao finansijsku pomoć u obnovi zgrade Akademije nauke i umjetnosti i ponovio da Srbija ulaže u nauku i umjetnost, muzeje, filmove, kao i da će nastaviti vraćati remek djela u Srbiju novcem građana.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o pomoći EU: Evo koliko je domaćinstava ispunilo uvjete za dodjelu novca!

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo