Utorak, 18 lipnja, 2024

“Mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i RS-u”: Vučić ponovo najavio najtežu godinu, sukobe i nemire

Preporučeno

Vučić je govorio o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno “da se država ne odrekne ni svog teritorija, ni svog naroda”, naglasivši kako treba čekati “povoljnije prilike u svijetu kako bi istina izašla na vidjelo”.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u ponedjeljak da je pred Srbijom i pred svijetom najteža godina u novijoj historiji, godina koja donosi sukobe i nemire, zbog čega je najvažniji zadatak Srbije sačuvati mir.

“Kada to kažem, mislim i na ugroženost naroda na Kosovu i u Republici Srpskoj i uopće u regiji. Zato mislim kako je od značaja da svakoga dana dođemo do zajedničkog imenitelja kako svoju slobodu, zemlju i budućnost sačuvati”, rekao je Vučić na obilježavanju 182. obljetnice Srpske akademije nauke i umjetnosti.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

Tom prilikom Vučić je govorio o važnosti kompromisa, kojim bi bilo ostvareno “da se država ne odrekne ni svog teritorija, ni svog naroda”, naglasivši kako treba čekati “povoljnije prilike u svijetu kako bi istina izašla na vidjelo”.

“Danas sa sigurnošću mogu kazati kako bez obzira na težinu problema s kojima se suočavamo, na veličinu i snagu pritisaka koji će biti samo veći u idućem periodu da uvijek moramo težiti kompromisu, ali se ne smijemo odreći onoga što je naše, ne smijemo se odreći ni međunarodnog javnog prava, ni našeg teritorija, ni našeg naroda”, istakao je Vučić.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

On je između ostalog rekao da su političari promjenjiva stvar, “a da su Srpska akademija nauke i umjetnosti, Srpska pravoslavna crkva i država Srbija, iznad svega”, prenosi Beta.

Vučić je obećao finansijsku pomoć u obnovi zgrade Akademije nauke i umjetnosti i ponovio da Srbija ulaže u nauku i umjetnost, muzeje, filmove, kao i da će nastaviti vraćati remek djela u Srbiju novcem građana.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Kemal Malovčić: Da se pitalo Sarajevo, danas bi radio na njivi

Kemal Malovčić je jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih pjevača narodne muzike na prostoru bivše Jugoslavije. Rođen 6. maja 1946....

Još vijesti za vas