Subota, 2 ožujka, 2024

Mlada profesorica predaje historiju putujući sa đacima: “Radim ono što volim”

Preporučeno

Janković je gostovala u "Ranom jutru" na televiziji "Hepi" gdje je govorila o svom radu sa djecom i drugačijem pristupu u nastavi.

Profesorica historije iz Užica Ivana Janković privlači pažnju javnosti sadržajem sa svog Instagram profila Stazama duha, na kom objavljuje snimke i fotografije sa putovanja.

Ivana predaje u nekoliko škola, a svojim radom dokazuje da predmet istorija i te kako može biti zanimljiv đacima, koji i sami učestvuju u kreiranju materijala za pomenutu stranicu, kao i u samim putovanjima. Janković je gostovala u “Ranom jutru” na televiziji “Hepi” gdje je govorila o svom radu sa djecom i drugačijem pristupu u nastavi.

“U eri digitalizacije, primetila sam da deca najviše obraćaju pažnju na sadržaje koji su na društvenim mrežama. Mogu sa sigurnošću da tvrdim da moji đaci ne dele mišljenje da je istorija dosadan predmet, njima je nastava interesantna”, kaže Jankovićeva na početku razgovora, prenosi “Srbija Danas”.

Upravo se čita:  Otac Koste K. pred Sudom iznio šokantnu tvrdnju

Mlada profesorica ističe da njen rad objedinjuje četiri ljubavi.

“Imam tu privilegiju da u životu radim ono što volim. Kreirala sam profil Stazama duha, gde sam objedinila svoje četiri ljubavi: ljubav prema istoriji, ljubav prema veri, putovanjima i ljubav prema radu sa decom”, govori profesorica Ivana.

Dodaje da knjige daju određeno znanje, a putovanja značajno iskustvo.

“Već sam gostovala u nekim medijima i uglavnom je akcenat bio na tome da posećujemo manastire. Da, posećujemo i manastire, ali posećujemo i važna istorijska mesta. Bili smo na Mačkovom kamenu, na Ceru, naravno, pored svega toga, u Studenici, Žiči… Vrlo je važno da se doživi to o čemu učimo. Deci najjači utisak ostavljaju svetinje koje posećujemo”, navodi.

Govorila je i o tome kakav odnos ima sa svojim đacima i kako reaguju na gradivo koje savladavaju na ovaj unikatan način.

“Deci je to interesantno. Trudim se da istaknem njihove talente. Neko lepo glumi, neko lepo peva, neko lepo besedi. Svako ističe ono u čemu je dobar i vole da se pojave na društvenoj mreži i da su lepe reakcije ljudi koje nas prate. Istorija tako prestaje da bude dosadan predmet i postaje nešto zabavno”, dodaje.

Na pitanje voditeljke da li svi učenici imaju petice, profesorica kroz smijeh ističe da njeni đaci ne uče za ocjenu, već iz zadovoljstva i želje za znanjem.

“Nemaju sve petice. Objektivno govorim, imaju ocene koje zaslužuju. Najbitnije je da ne uče za ocenu, već učenje im postaje zadovoljstvo. Velika je odgovornost na nama prosvetnim radnicima. Ljubav mora biti pokretač u radu i tada nema problema. Deca osećaju da ih poštujete i da ste im posvećeni, te znaju to da vam uzvrate. Imamo odnos uzajamnog poštovanja i lepe saradnje. Kada se šalimo, šalimo se, a kada radimo radimo. Naravno, imamo nezaboravna iskustva na putovanjima o čemu svedoči profil čiji sadržaj zajedno kreiramo”, zaključuje onja, prenosi “Telegraf”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Članovi Predsjedništva sa Angelinom Eichhorst: Bosna i Hercegovina ima još dosta posla

Članovi Predsjedništva BiH, koji danas borave na Diplomatskom forumu u Antaliji, sastali su se sa izvršnom direktoricom za Evropu...

Još vijesti za vas