Ponedjeljak, 26 veljače, 2024

Mladi nezadovoljni svojim mjestom u bh. društvu

Autor:BHRT

Preporučeno

Iz Instituta za razvoj mladih poručili su kako je neophodno da predstavnici vlasti počnu donositi odluke kojima bi, ne samo zadržali mlade nego im omogućili pozitivno okruženje za kvalitetan život.

Na tematskoj sjednici Povjerenstva za pitanja mladih Zastupničkog doma Federalnog parlamenta, među ostalim, zatraženo je da Vlada formira Vijeće za mlade Federacije BiH sukladno važećim odredbama Zakona o mladima ovog entiteta. Zaključeno je i da federalno ministarstvo kulture i sporta planira povećanje izdvajanja na milijun konvertibilnih maraka. Vijeće mladih i Institut za razvoj mladih KULT ukazali su predstavnicima vlasti na loš položaj mladih u društvu.

“Smatram da ima više problema zbog koji mladi idu, počevši od zdravstvenog sistema, obrazovnog sistema;

Upravo se čita:  Dok čekaju konačan procent redovnog usklađivanja: Penzioneri dobivaju još 300 KM na penziju?!

-Nedovoljno pažnje koja je posvećena mladima, kad mladi imaju ideju, bila ona politička ili ne, ne dozvoljava im se da dobiju medijski prostor ili pažnju koja bi im pomogla da dođu do nekog rješenja ili da sprovedu tu ideju u djelo;

-Finansijska nesigurnost i ostale nesigurnosti koje nam naša država, nažalost, nudi. Nemamo perspektive, općenito”, ovako mladi objašnjavaju koji su najveći problemi sa kojima se susreću.

Također, nemogućnost pronalaska posla, neaktivizam, pesimizam, zdravstvene poteškoće, označeni su kao najveći problemi s kojima se suočavaju mladi u našem društvu, apeliraju u svom istraživanju iz Instituta za razvoj mladih na području Federacije KULT.

“Činjenica da preko 60 posto mladih u Federaciji Bosne i Hercegovine smatra da nemaju utjecaja na donošenje odluka je također važan podatatak. Da li mladi zaista vjeruju da imaju priliku da sjede s donosiocima odluka i donose odluke koje su uistinu važne za njih same – očigledno ne”, kaže Jasmina Banjalučkić iz Instituta za razvoj mladih KULT.

Upravo se čita:  Otac malene Džene Gadžun na insistiranje advokata čega se može sjetiti: Mogu se sjetiti da mi je dijete pod zemljom

Iznimno je važno da se institucinalno bavimo ovim problemima, navode u KULT-u, ali i da se mlade osobe trebaju uključiti, kako bi imale priliku sudjelovati u donošenju odluka. Ovi, ali i drugi problemi označeni su kao prioritet na tematskoj sjednici Povjerenstva za pitanje mladih Zastupničkog doma Parlamenta Federacije.

“Bavimo se pitanjima aktivizma i organizovanja mladih, zdravlja, socijalne zaštite, stambenog zbrinjavanja te zapošljavanjem, samozapošljavanjem, poduzetništvom – svim onim što će dovesti do boljeg položaja mladih u društvu u Federaciji BiH, a i u Bosni i Hercegovini,” objašnjava predsjednik Povjerenstva za pitanja mladih FBiH Eldar Čomor.

Upravo se čita:  Poslodavci još uvijek plate dijele u kovertama a radnici šute

“Često u medijima možemo čuti da su mladi prioritet i budućnost u našem društvu, ali to rijetko možemo vidjeti u konkretnim potezima. Mislim da je ovo ipak pozitivan primjer i možemo reći da je ovo prvi korak. Mislim da smo otvorili nešto što će biti početak progresivnih politika prema mladima”, smatra generalni sekretar Vijeća mladih FBiH Nedim Alibegović.

Iz Instituta za razvoj mladih poručili su kako je neophodno da predstavnici vlasti počnu donositi odluke kojima bi, ne samo zadržali mlade nego im omogućili pozitivno okruženje za kvalitetan život.

Zanima li vas ovo?

Izdvajamo

Izdvajamo

Majka šokirala na sudu, prikazali slike izgladnjelog sina (12)

Na trodnevnom suđenju, koje je danas počelo pred regionalnim sudom u Kremsu, u Austriji, majka koja je zlostavljala 12-godišnjeg...

Još vijesti za vas