Subota, 10 lipnja, 2023

Mladić iz Sarajeva (19) u kritičnom stanju: Za sada skupljeno samo 1.300 KM!?

Nemojte propustiti

Amar Šabović (19) iz Sarajeva boluje od cistične fibroze i kojemu je potrebna hitna transplantacija pluća. Amar se nalazi u kritičnom stanju i 24 sata je na kiseoniku.

amirJedina mogućnost da se njegovo stanje poboljša i ne završi kobno je transplantacija pluća u jednom od europskih centara. Brojni mediji uključili su se već ranije u akciju prikupljanja pomoći, no za sada je skupljeno tek nešto više od 650 eura, od potrebnih 150.000

Upravo se čita:  Zemljotres u Bosni i Hercegovini

Amar živi sa bratom i majkom. Pošto se majka sama bori da prehrani porodicu, nije u mogućnosti kupiti sve što bi dječaku koliko toliko olakšalo disanje i produžilo život, kao što su dodaci prehrani, enzimi za varenje, vitamini, antibiotici, itd.

Najveći problem predstavlja to što Bosna i Hercegovina nema Ugovor niti sa jednom klinikom za slučajeve u kojima je potrebna transplantacija, niti osiguranje pokriva troškove transplantacije koji iznose oko 150.000 EUR. Kako se radi o velikom iznosu, svaka pomoć je dobrodošla!

Upravo se čita:  Nastavnica Bosanskog dala manju ocjenu učeniku i onda spojila negaciju i glagol

Cistična fibroza je najčešća nasljedna bolest u Evropskoj populaciji koja značajno skraćuje životni vijek. Drugi naziv koji koristimo za bolest je mukoviscidoza koji slikovito opisuje posljedice bolesti – gustu i žilavu sluz i sekret u dišnim putovima i drugim zahvaćenim organima.

Klinička slika CF-a posljedica je promjena u radu žlijezdi s vanjskim lučenjem zbog čega su oštećeni mnogi organi, a najviše dišni, probavni i reproduktivni sistem. U dišnom žlijezde ne rade ispravno, pa je sekret u dišnim putovima gust, žilav i obilniji nego normalno, a to pogoduje ponavljajućim infekcijama, osobito nekim bakterijama kao što su Pseudomonas aeruginosa i Staphylococus aerus (zlatni stafilokok) što na kraju rezultira smanjenom plućnom funkcijom.
Uplata u KM:

Upravo se čita:  Studentica završne godine Medicinskog fakulteta u Sarajevu ogorčena zbog sistema: Moramo uplatiti 6.000 KM, inače ne možemo diplomirati

Unicredit Banka
Transakcijski broj: 3389102539435949
Broj računa: 40240363000
Uplata u stranim valutama:
Broj računa: 40240363101
IBAN: BA3933891025394359454
Swift: UNCRBA22

(Doznajemo)

Pročitajte još

Izdvajamo

Dr. Kemal Dizdarević kod Senada Hadžifejzovića: Alisa Mutap nije imala potres mozga, a posljedično ni amneziju

Dr. Dizdarević je bio jedan od članova tima vještaka iz KCUS-a koji su obavili vještačenje Alise Mutap, djevojke ubijenog...

Možda vas zanima i ovo