Četvrtak, 25 srpnja, 2024

MMF upozorava: Vlasti u BiH previše troše, nakon RS-a u probleme upala i FBiH

Autor:Agencije

Preporučeno

Vlasti oba entiteta, kako je upozorio, stoga bi morale odmah početi “rezati” budžetske troškove koji su se početi uvećavati kao rezultat krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

Predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Andreas Tudyka upozorio je u četvrtak kako se ta zemlja suočava s rastućim fiskalnim problemima koji mogu ugroziti njezinu sposobnost servisiranja dugova.

Tudyka je u intervjuu za banjalučke “Nezavisne novine” potvrdio kako je nakon Republike Srpske koja se s budžetskim deficitom suočava već duže od tri godine u slične probleme sada zapala i Federacija BiH.

-Prije otprilike godinu dana pojavio se fiskalni deficit u oba entiteta, koji nastavlja rasti. Sada te deficite morate financirati uz postojeće dugove koje morate servisirati. Kada ne zarađujete dovoljno da pokrijete rashode, morate dizati pozajmice. Što su vam rashodi veći, vremenom morate pozajmljivati sve više. Mi brinemo da ćete, ako se to nastavi, doći u situaciju da nećete moći više pozajmljivati Bit će sve teže i teže i neće biti dovoljno novca, što će dovesti do krize, kazao je predstavnik MMF-a.

Upravo se čita:  U dobro pripremljenoj akciji: Španska policija uhapsila 20 žena iz BiH

Vlasti oba entiteta, kako je upozorio, stoga bi morale odmah početi “rezati” budžetske troškove koji su se početi uvećavati kao rezultat krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

BiH je također tada bila pogođena inflacijom pa su cijene počele rasti a entitetski budžeti se ubrzano punili pa su vlasti nekontrolirano posezale za tim dodatnim izvorima prihoda povećavajući socijalna izdvajanja. U međuvremenu inflacija se smanjila i prihodi se sporije prikupljaju no izdaci su ostali.

Upravo se čita:  Krišto s Grlićem Radmanom i Pahorom u Mostaru

Kako vlasti nemaju planova za “rezanje” potrošnje posegnule su za zajmovima ugrožavajući tako finansijsku stabilnost.

-Trenutno najvažniji savjet vlastima je da barem ne dozvole da deficit nastavi rasti. To znači da bi trebalo uvesti neke mjere štednje. A kad vidimo izdvajanja za plaće i socijalna davanja, vidimo da su ona veoma visoka, među najvišima u regiji. Ako pogledate odnos udjela izdvajanja za plaće i socijalna davanja u bruto domaćem proizvodu, taj odnos je među najvišim u regiji, pojasnio je Tudyka.

Upravo se čita:  Traži se hitna reakcija Ministarstva zdravstva FBiH: Sankcionirati neodgovorne roditelje

Predstavnik MMF-a istaknuo je kako ove probleme dodatno komplicira loša politička situacija u BiH.

-Trenutna politička situacija nije pogodna za ekonomski rast i sprovođenje reformi. A ako se tenzije nastave, ti izgledi će biti slabiji, upozorio je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijena lampe koju je postavila Karić na Baščaršiji iznosi 19.750 KM + PDV

Svijetleća instalacija, odnosno Sarajevski dijamant, koji je izazvao burne reakcije u javnosti, zapravo je novi brend domaće firme Metallon...

Još vijesti za vas