Subota, 9 prosinca, 2023

MMF upozorio: Potrebno obustaviti rast penzija i plata u javnom sektoru

Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, inflatorni pritisak popušta. U RS-u je u julu zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH 2,8 posto.

Preporučeno

Inflacija u Bosni i Hercegovini usporava neočekivano brzo. Ovo se navodi u posljednjem izvještaju koji je objavila Centralna banka BiH. S druge strane, iz MMF-a stiže upozorenje: potrebno je obustaviti rast penzija i plata u javnom sektoru da bi se ojačala fiskalna održivost.

Prema podacima entitetskih agencija za statistiku, inflatorni pritisak popušta. U RS-u je u julu zabilježena godišnja inflacija od 5,2 posto, dok je u Federaciji BiH 2,8 posto.

Međutim, vlastima – kako državnim tako i entitetskim – stiglo je pismo iz MMF-a u kojem se preporučuju uštede u javnom sektoru, te stavljanje van snage odluka o povećanjima iz prethodnih i ove godine.

“Plate nećemo smanjivati. Njihova preporuka je da se smanje plate i penzije i socijalna davanja. Nećemo to raditi. U najmanjoj mjeri ćemo ostaviti kao što je na nivou ove godine, ali ćemo praviti uštede na nekim drugim stavkama”, poručuje ministrica finansija RS-a Zora Vidović.

Upravo se čita:  BiH jedina u regionu nije dio evropske kolektivne sigurnosti: Šta je sporno?

Napominje da ima informacije i da je stav Federalne vlade da do smanjenja ne bi trebalo doći ni u tom entitetu, te će penzije i u narednom periodu biti usklađivane sa zakonom, a da će se o platama procjenjivati na osnovu mogućnosti. Iz sindikata koji već štrajkuju poručuju: smanjenja ne smije biti!

Predsjednik Sindikata uprave RS-a Božo Marić smatra da je izvještaj MMF-a “neko naručio”. Nisu se, navodi, oglasili kada je trošeno 50 miliona na sportsku dvoranu niti pola miliona na softver.

Upravo se čita:  Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Entitetska vlast šalje umirujuće poruke. Kažu, finansijska situacija stabilna, sve preuzete obaveze će biti izmirene.

“RS je obezbjedila finansiranje da zatvori ovu fiskalnu godinu i to je bio naš cilj. Da bi ostala stabilna, RS će ostati u pogledu garancija za sadašnju potrošnju”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Predstavnici opozicionih partija kažu, ipak, da Vladi RS-a u ovom trenutku nedostaje dio sredstava da bi zatvorili sve obaveze.

“Pokušaće ovih 500 miliona maraka koje im nedostaju do kraja godine da dobave emisijom trezorskih zapisa, kratkoročnih zaduženja, u određenim segmentima i dugoročnih zaduženja. U ovoj godini milijardu i dvjesto miliona maraka kreditnih sredstava Vlada RS-a treba da isplati”, napominje Vukota Govedarica, predsjednik Kluba poslanika SDS-a u NSRS-u.

Upravo se čita:  Vijeće za provedbu mira završilo sastanak: RS-u "packe", za FBiH pohvale

Govedarica dodaje da je politika zaduživanja dovela do toga da je samo u ovoj godini kroz kamate isplaćeno skoro 200 miliona maraka, ali da ipak neće doći do aranžmana s MMF-om, te da samim tim MMF ne može iznositi nikakve zahtjeve, nego preporuke. Slično kaže i ministrica Vidović, uz konstataciju da do aranžmana uopšte neće doći zbog političkih uslovljavanja.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo