Srijeda, 29 svibnja, 2024

Mogućnost davanja plaće “na ruke” zbog nekoliko pojedinaca u RS-u doprinijet će bujanju sive ekonomije

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

- Vjerovatno da će ova brzopleta odluka voditi manjoj fizikalnoj disciplini i mogućnosti određenih manipulacija kroz neki prećutni dogovor između poslodavca i radnika na način da se pokuša da se određena sredstva izvuku iz privatne kompanije – naveo je Čavalić

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je po hitnom postupku izmjene Zakona o radu, a sve kako bi ubuduće zvaničnici ovog entiteta koji se nalaze na američkoj crnoj listi mogli primati plaću u gotovini umjesto na račun u banci te tako zaobići posljedice sankcija.

Ekonomski analitičar i federalni zastupnik Admir Čavalić kaže da je suština problema razlog zbog kojeg su se ove izmjene donosile.

Upravo se čita:  Oklopna vozila MUP-a RS na ulazu u Srebrenicu

– Dakle, ne zbog nekih reformskih procesa već svi znamo da nekoliko pojedinaca nema mogućnost da otvori bankovni račun. Vjerovatno da će ova brzopleta odluka voditi manjoj fizikalnoj disciplini i mogućnosti određenih manipulacija kroz neki prećutni dogovor između poslodavca i radnika na način da se pokuša da se određena sredstva izvuku iz privatne kompanije – naveo je on.

Upravo se čita:  Ovo se nikako neće svidjeti Miloradu Dodiku; Srbi iz FBiH jasno poručili: BiH se ne može cijepati!

Mišljenja je kako će inspekcije raditi svoj posao, ali činjenica jeste, dodao je, da ovaj zakon otvara tu mogućnost da se više manipuliše.

– Vidjet ćemo šta će se dešavati. Imaju tamo odredbe koje kažu da se mora to sve unaprijed prijaviti, da se mora komunicirati sa nadležnim organima. Međutim, ne možemo kazati da taj korak nije u pravcu omogućavanja određenih manipulacija i slično – kazao je Čavalić.

Upravo se čita:  Dnevnice berača malina kreću se od 70 do 100 KM

Donošenje ovih izmjena, navodi Čavalić, direktno se odnosi na povećanje sive ekonomije u entitetu.

– Nekih negativnih posljedica za privredno društvo vjerovatno neće imati. Ali nije dobro uopćeno da se zakoni tako donose radi nekoliko pojedinaca – zaključio je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sladićeva prognoza za ljeto, najavio je toplotne valove: “Biće preko 40 stepeni”

Bh. meteorolog Nedim Sladić za N1 je govorio o vremenskim prilikama kako u narednom periodu tako i šta nas...

Još vijesti za vas