Subota, 13 srpnja, 2024

Monumentalni spomenik ‘Krila slobode’ bit će otkriven 8. juna na brdu Žuč

Autor:Patria

Preporučeno

Kamen temeljac položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

Spomenik “Krila slobode” na Žuči bit će svečano otkriven 8. juna, najavio je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić. Taj datum se obilježava kao Dan Općine Novi Grad i Dan bitke za brdo Žuč.

Krila slobode simboliziraju pobjede Armije Republike Bosne i Hercegovine na brdu Žuč.

“Pozivam sve stanovnike Novog Grada, Novog Sarajeva, Vogošće, kao i drugih općina Kantona Sarajevo, ali i sve ostale iz cijele Bosne i Hercegovine da nam se pridruže 8. juna”, napisao je Efendić na Facebooku.

Upravo se čita:  Dodik: I Konaković je priznao, i šta sad?

Kamen temeljac položen je 2022. godine, a grandiozni monument simbolizira pticu kao simbol slobode.

Općina je za svrhu njegove izgradnje otkupila 8,9 hektara zemlje na Golom Brdu, a kako bi se moglo doći do ove lokacije asfaltirano je oko 4 kilometra puta, urađena je i simulacija rovova iz ratnog perioda.

Najviše teritorije u toku agresije na Bosnu i Hercegovinu oslobođeno je upravo 8. juna 1992. godine na teritoriji Žuči, i to je bila jedna od prvih pobjeda Armije RBiH. Općina Novi Grad imala je 25.000 vojnika, veliki broj njih dao je svoje živote za odbranu države od agresora, za slobodu u kojoj mi danas živimo, to je ono zbog čega smo dužni da ih se sjećamo, ali i naših slavnih pobjeda.

Upravo se čita:  Dodik: I Konaković je priznao, i šta sad?

U nastojanju da od zaborava otrgne sve ono što se dešavalo u periodu agresije na našu domovinu, Općina Novi Grad Sarajevo baštini kulturu sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata, ne zaboravljajući one koji su zaslužni za slobodu u kojoj danas živimo.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je Željko iz Loznice koji će Mostarcu Adnanu donirati dio jetre

U najtežim životnim trenucima, stvaraju se najljepše ljudske priče. One koje vraćaju vjeru da ipak dolaze ljepša vremena. Vremena...

Još vijesti za vas