Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Motor od citroena, sjedište od fiće: Autolimar iz sela Skorica sam sebi napravio helikopter

Autor:Nova.rs

Preporučeno

Najveći dio svog helikoptera napravio je 1985. godine i od tada ga stalno popravlja i usavršava, a nedavno je završio i garažu specijalno namijenjenu letjelici.

Ljubiša Miletić (72), autolimar iz sela Skorica pored Ražnja, iako je zakoračio u osmu deceniju i dalje svakodnevno popravlja automobile i gotovo po čitav dan je u radionici, a malo slobodnog vremena koje ima posvećuje svom ljubimcu – helikopteru koji je sam napravio.

Ljubišina ljubav prema helikopterima potiče još iz vojničkih dana provedenih u Nišu u na jugu Srbije. Obezbjeđujući mjesta na koja su slijetali vojni helikopteri imao je priliku da razgovara sa pilotima i mehaničarima i tada je shvatio da bi i on sam mogao da napravi jednu letjelicu.

Najveći dio svog helikoptera napravio je 1985. godine i od tada ga stalno popravlja i usavršava, a nedavno je završio i garažu specijalno namjenjenu letjelici.

Miletić je za portal Nova.rs kazao da je helikopter napravio po nacrtima koje je nabavio od poznanika inženjera, pilota i aviomehaničara.

“Konstrukciju letjelice napravio sam od specijalnih čeličnih cijevi tankih zidova, glavu elise nabavio sam na otpadu od starog ruskog helikoptera, motor od jednog ‘citroena’, a sjedište sam uzeo od ‘fiće’. Sve ostale dijelove sam napravio ručno, ili su mi ih, po mojim nacrtima, napravili majtori koji imaju strugove i glodalice. Konstrukciju sa motorom napravio sam radeći danonoćno dvadesetak dana. Međutim, nakon toga punih 20 godina nisam uspio da nabavim elise kako bih ga kompletno sastavio”, objašnjava Ljubiša.

Nakon što je napravio elise od specijalnog aluminijuma nabavljenog u Njemačkoj, nastavio je da stalno usavršava svoju letjelicu.

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

“Dok sam bio mlad moja najveća želja je bila da makar malo letim helikopterom koji sam napravio. Sada više nemam takve snove jer je pilotiranje za mlade ljude, ali mi i dalje pričinjava veliko zadovoljstvo da stalno usavršavam svoju letjelicu. Popravljam automobile pa za ‘svoju dušu’ majstorišem oko helikoptera. Ono što je loše zamijenim dobrim, ono što je zastarjelo modernizujem. Nabavio sam mu i nov akumulator”, izjavio je Ljubiša.

Dodaje da će nakon što izabalansira elise, helikopter moći da se odvoji od tla i održava u vazduhu.

“Žao mi je što nisam stigao ranije do ove faze, da mogu malo i da ga provozam. Ovako mi je cilj da ga kompletno završim tako da kada neko dođe mogu da mu pokažem kako radi. Dolazili su kod mene, ali i dalje dolaze ljudi koji vole helikoptere. Ima među njima i pilota, avio-mehaničara, inženjera. Svima je zanimljivo što sam uspio sam da napravim letjelicu. Sada dok je u garaži i ne izgleda atraktivno jer zbog malog prostora moram da skidam elise da bi ga uparkirao, ali na otvorenom je sasvim drugačija slika ”, kazao je Ljubiša.

Prema njegovim proračunima, do sada je u helikopter uložio preko 20.000 eura, ne računajući novac koji je uložio u garažu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas