Srijeda, 17 srpnja, 2024

“Možda neki misle da mogu da me zastraše, ali to nije moguće” Istraživačka novinarka iz Bijeljine prva u RS-u osumnjičena za klevetu

Preporučeno

Kusmukova je odbila da se izjasni u policiji na okolnosti krivičnog djela koje joj se stavlja na teret objasnivši da je glavni tužilac OJT Bijeljina u rodbinskim vezama sa pomenutim inspektorom kojeg je navodila u svojim objavama.

Istraživačka novinarka iz Bijeljine Zorica Kusmuk prva je u entitetu Republici Srpskoj zvanično osumnjičena za krivično djelo klevete, saznaje Srpskainfo.

Kusmukova koja se inače bavi otkrivanjem koruptivnih afera, kao i kriminala u policiji i pravosuđu, nedavno je saslušana u Policijskoj upravi Bijeljina, a na teret joj je pored klevete, stavljeno i krivično djelo neovlašteno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka.

U centru krivičnog progona istraživačke novinarke je kako saznaje Srpskainfo, snimak koji je objavila još u decembru 2020. godine, a odnosi se na saslušanje osumnjičenog u policijskoj stanici uz obrazloženje da se radilo o iznuđivanju iskaza.

Istraživačka novinarka osumnjičena je tako da je na Fejsbuk stranici- portalu zoricakusmuk.info “kontinuirano u toku oktobra 2023. godine u nekoliko navrata objavljivala sačinjene tekstove u kojima I.K., policijskog inspektora PU Bijeljina naziva ‘mučiteljem osumnjičenih lica’”.

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

Kusmukova je osumnjičena i da je u avgustu prošle godine u komentaru na Fejsbuk stranici “policijskog inspektora nazvala kriminalcem” i “izrazila nadu da će biti uhapšen”, te da je 24. oktobra u više navrata na Fejsbuk stranici i na portalu zoricakusmuk.info objavila video zapis i fotografiju na kojem je “policijski inspektor I.K. jasno vidljiv i sa optužbama da je iznuđivao iskaz od lica sa inicijalima S.B”, te da je iznijela tvrdnju da pomenuti inspektor ima ključnu ulogu u diskreditaciji pokojnog inspektora N.M.

Upravo se čita:  Poznato kada će se klanjati dženaza tragično preminulom Adnanu

Zorica Kusmuk je u izjavi za Srpskainfo istakla da je sporni snimak objavila još u decembru 2020. godine, nakon čega se obratila OJT Bijeljina tražeći informacije da li su policijski inspektori prilikom uzimanja iskaza postupali u skladu sa zakonom. Odgovor tužilaštva, kako navodi, do danas nije dobila.

Inače, Kusmukova je odbila da se izjasni u policiji na okolnosti krivičnog djela koje joj se stavlja na teret objasnivši da je glavni tužilac OJT Bijeljina u rodbinskim vezama sa pomenutim inspektorom kojeg je navodila u svojim objavama.

Upravo se čita:  Tuga okovala BiH: Preminuo 32-godišnji doktor Rinad Zukić

Zbog pomenutih rodbinskih veza, Kusmukova nije isključila ni mogućnost da zatraži delegiranje drugog tužilaštva.

– Možda neki misle da mogu da me zastraše. To je nemoguće. Ja sam očeva kopija, moj portal je posvećen mom ocu Vlastimiru Kusmuku, jednom od osnivača MUP-a Republike Srpske. Bio je pravednik, borac protiv kriminala i korupcije i nije se borio za ovakav MUP koji očigledno treba dobro da pročisti svoje redove da bi bio časna institucija kojoj narod vjeruje- istakla je Zorica Kusmuk.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Sud Bosne i Hercegovine odbio je žalbu stranke Snaga naroda, koju predvodi federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak. Time je...

Još vijesti za vas