Četvrtak, 18 travnja, 2024

Može li vam biti oduzet automobil ako je neko drugi njime počinio prekršaj?

Autor:Faktor.ba

Preporučeno

Nadležni organi vam mogu oduzeti automobil čak i onda kada niste vi upravljali njime.

Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj, piše Faktor.

Počinjenje prekršaja tuđim automobilom nije rijetka pojava u našoj zemlji, pa su mnogi u nedoumici kako zakon tretira takve slučajeve.

Kako pojašnjavaju iz MUP-a KS članom 22. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, propisano je ovlaštenje policijskih službenika “privremeno oduzimanje predmeta”, koje se primjenjuje i kod oduzimanja automobila koja počinioci prekršaja, višestruki povratnici koriste u činjenju prekršaja.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

Dalje, nadležni organi vam mogu oduzeti automobil čak i onda kada niste vi upravljali njime. Tačnije, ako je neko drugi upravljao vašim vozilom i počinio prekršaj, vaš automobil neće biti pošteđen oduzimanja ukoliko to prekršaj predviđa.

– Predmeti koji se upotrebljavaju ili su bili namijenjeni za činjenje prekršaja mogu biti privremeno oduzeti. Zakon o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine kao procesni Zakon definiše mogućnost oduzimanja predmeta i kada nisu vlasništvo osobe koja čini prekršaj. Dodatno, u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini je propisana odgovornost vlasnika vozila u nekim slučajevima ustupanja vozila drugom na korištenje – naveli su iz MUP-a KS.

Upravo se čita:  Upaljen alarm: Evo u kojima dijelovima BiH se očekuje snijeg, biće i obilnije kiše

Na kraju dodaju da o daljim postupanjem s oduzetim autimobilma odlučuje isključivo sud.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas