Utorak, 18 lipnja, 2024

Muftija Adilović: U hadisima se kaže da post na dan Arefata briše grijehe prošle i naredne godine

Preporučeno

Govoreći o vrijednostima dana Arefata, muftija je naveo nekoliko hadisa poslanika Muhammeda, a. s., ističući da se iz njih vidi da je Allah odlikovao dan Arefata nad drugim danima.

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara, poznat pod nazivom Jevmu’l-Arefe – Dan Arefata, je sutra, 27. juna.

Arefat je visoravan udaljena od Mekke dvadesetak kilometara, a boravak na Arefatu je obaveza svakog hadžije, sastavni dio obreda hadža, te se sve hadžije dan uoči Kurban-bajrama, okupe na ovom mjestu.

O značenjima i porukama Arefata za Agenciju MINA govorio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

– Allah, dž. š., je posebno odlikovao neka mjesta i neke dane i noći, te za dobra djela učinjena u njima daje posebnu nagradu. Tako, naprimjer, za jedan namaz u Poslanikovoj, s. a. v. s., džamiji daje nagradu kao za hiljadu namaza u nekoj drugoj džamiji, a za namaz u haremu Kabe daje nagradu kao za sto hiljada namaza u drugoj džamiji.

Također, za Lejletul-kadr kaže da je vrednija od hiljadu mjeseci u kojima nema te noći, a za prvih deset dana zul-hidždžeta (među kojima je i Dan Arefata) Muhammed, s. a. v. s., kaže: Nema dana u kojima je učinjeno dobro djelo draže Allahu od ovih dana! (bilježe Buhari i Muslim) – kazao je muftija Adilović.

Upravo se čita:  Neobičan let aviona na nebu iznad BiH izazvao brojne reakcije: "Kao kad majstori kad postavljaju podno grijanje"

Govoreći o vrijednostima dana Arefata, muftija je naveo nekoliko hadisa poslanika Muhammeda, a. s., ističući da se iz njih vidi da je Allah odlikovao dan Arefata nad drugim danima.

– U jednom hadisu Poslanik kaže: Nikada veći broj ljudi ne bude oslobođen od džehennemske vatre kao na dan Arefata! (Muslim) U drugom hadisu on kaže: Najbolja dova je dova na dan Arefata! (Tirmizi i Ahmed) U trećem hadisu, govoreći o vrijednost posta toga dana (osim za hadžije, jer oni taj dan ne poste), on kaže: Post na dan Arefata briše grijehe prošle i naredne godine, a post dana Ašure briše grijehe prošle godine. (Muslim) Govoreći o važnosti obreda hadža na Arefatu, u jednom hadisu Poslanik, s. a. v. s., ističe da bez boravka na Arefatu nema ni hadža: Hadž je Arefat. (Ahmed i dr.)

Iz tih i drugih hadisa vidi se da je Allah, dž. š., odlikovao dan Arefata zbog toga što se toga dana hadžije iz cijeloga svijeta okupljaju na Arefatu, svi obučeni u iste, bijele ihrame (muškarci), gdje se ne vide razlike između bogatih i siromašnih i gdje hadžije mole za oprost grijeha i dobro oba svijeta, što podsjeća na Sudnji dan – naveo je muftija travnički.

Upravo se čita:  Majstoru Muhamedu vlasnici kuće nisu htjeli platiti radove, on sve polupao

Brojne su poruke Arefata, među kojima je muftija Adilović izdvojio da “kod Allaha nije važno ko je na ovom svijetu bogat ili siromašan, niti ko je na kojem položaju, nego ko vjeruje u Njega i ko se ponaša u skladu sa Njegovim zadovoljstvom”, te da nas zato Arefat podsjeća na to da nam “svrha života treba biti Allahovo zadovoljstvo i život u skladu sa Njegovim propisima”.

– Boravak hadžija na Arefatu podsjeća nas na to da ćemo na Sudnjem danu svi doći pred Svemogućeg Allaha, dž. š., i da ćemo polagati račun za sva djela koja smo učinili na ovom svijetu. Zato je poruka Arefata da maksimalno izbjegavamo loša a radimo dobra djela, kako bismo stekli Božije zadovoljstvo i položili račun na ahiretu, te zaslužili vječni boravak u Džennetu – naglasio je muftija.

Dodao je da nam je, pošto Allah, dž. š., na dan Arefata najviše prašta, to poruka “da Ga tog dana – a i inače – što više molimo za oprost naših grijeha, te da se trudimo da ih nakon toga više ne činimo”.

– Također, pošto je najbolja dova na dan Arefata, poruka nam je da toga dana, bez obzira na to da li smo na hadžu ili kod kuće, što više upućujemo dove našem Stvoritelju, u kojima ćemo tražiti ono što nam je potrebno, a naročito dobro i ovog i budućeg svijeta. Također, dan Arefata je prilika da se halalimo sa onima kojima smo učinili nepravdu ili koji su je nama učinili, jer je to uvjet da bi nam taj grijeh oprostio i Gospodar svjetova – istaknuo je muftija.

Upravo se čita:  Jasmina Izetbegović imala saobraćajnu nesreću u Stocu

Dodao je da se na Dan Arefata, kao i svih deset dana zul-hidžeta, trebamo truditi da učinimo što više dobrih djela, zato što su ona Allahu, dž. š., najdraža baš u tim danima.

– A dobro djelo koje je posebno u hadisima naglašeno je post na dan Arefata, pa se trebamo truditi da ga ispostimo (osim hadžija), te time zaslužimo oprost grijeha za proteklu i narednu godinu. I, naravno, Arefat treba da probudi želju kod svih vjernika koji mogu obaviti hadž da to ne odgađaju, nego da ga obave što prije, na Allahovo zadovoljstvo – zaključio je muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović.

Kao i prethodnih godina, i vjernici iz Bosne i Hercegovine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, otputovali su u Mekku, te će zajedno s ostalim hadžijama boraviti na Arefatu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U susret sezoni: Cijena flaširane vode u Dubrovniku oko 10 maraka

Dolazak turista i početak sezone dodatno je povećao cijene u Dubrovniku? Cijene sladoleda variraju ovisno o mjestu. Dok je razlika...

Još vijesti za vas