Srijeda, 19 lipnja, 2024

Municija korištena u napadu na kosovske policajce iz fabrike u Srbiji 2022, mine i zolje remontovane u državnim zavodima

Autor:BIRN

Preporučeno

Među zaplijenjenim oružjem nalaze se meci kalibra 7,62x39mm za automatske puške proizvedeni u fabrici Belom u Uzićima – i to 2022. godine.

Municija koju su članovi naoružane grupe koristili tokom sukoba u Banjskoj proizvedena je u srpskoj fabrici Belom 2022, a minobacačke mine i zolje remontovane su u državnim zavodima 2018. i 2021, pokazuje istraživanje Balkanske istraživačke mreže Srbije. Milan Radoičić izjavio je nedavno pred tužiocem da je oružje i eksploziv nabavljao u Tuzli, što u Bosni i Hercegovini demantuju.

“Nikakvog ovde specijalong oruđa i oružja nije bilo koje ne može da se nađe bilo gde”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

I to “bilo gdje” ipak bi trebalo i moralo da bude negdje.

BIRN je na osnovu fotografija i video snimaka oružja koje je objavila kosovska policija, a na kojima se jasno vide oznake, i uz pomoć stručnjaka za naoružanje, došao do zaključka da je dio zaplijenjenog oružja koje je koristila Radoičićeva grupa prošao kroz sistem države Srbije u nekom trenutku u prethodnih pet godina.

Upravo se čita:  Konobar iz Sarajeva se javio na oglas za ubicu: "Spreman na sve, nema mrlje, ima četvero djece"

Među zaplijenjenim oružjem nalaze se meci kalibra 7,62x39mm za automatske puške proizvedeni u fabrici Belom u Uzićima – i to 2022. godine.

Minobacačke mine i M-80 zolje, remontovane su 2018. i 2021. godine u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, dok je automatski bacač granata M93 u nekom momentu bio u Tehničkom remontnom zavodu u Čačku, navode iz BIRN-a.

Među zaplijenjenim oružjem ima i onog iz 90.-tih, ali meci proizvedeni 2022.-ge teško mogu da se pronađu na crnom tržištu, zaključuju u BIRN-u. Uz činjenicu da Srbija ima dobru evidenciju naoružanja, istraga o poreklu svega zaplijenjenog ne bi trebalo da predstavlja problem, kad bi se sprovela. Kažu, tri su načina kako je oružje moglo da stigne do Banjske. Jedan je da je to oružje ukradeno iz vojnih skladišta, remotnih zavoda, druga solucija je da je dio ovog oružja prodat nekim privatnim trgovcima, a da su oni naknadno dali ili prodali to oružje Radojičićevoj grupi i treća opcija je da je država ustupila oružje Radoičiću na ovaj ili onaj način.

Upravo se čita:  Brutalno pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: "Ne znaš ti ko sam ja"

I opet pitanje kako niko od nadležnih bezbjednosnih službi u Beogradu nije ništa znao o slučaju Banjska.

Ako ti ljudi nisu znali, trebalo je da budu sutradan svi smijenjeni, otjerani, da se procesuiraju, ne vjerujem baš da nisu znali, isto tako ne vjerujem ni da stranci nisu znali, zbog toga što su svi znali da će tu nešto da se desi, sada svi ćute, svi kažu isto, čekamo istragu.

Upravo se čita:  Superbogata Bosanka kupila devet hektara zemlje na Hvaru i osmislila plan, Hvarani na rubu živaca: "Ne vjerujemo joj"

Na pitanja BIRN-a o tome da li fali nešto od naoružanja i da li je i ko njime trgovao nadležna ministarstva nisu, za sada, odgovorila. Nema, za sada, ni reakcije zvaničnika da je Radoičićeva grupa koristila nove metke i remontovane mine iz Srbije.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Drama u bh. gradu: Napao suprugu, ona ga teško pretukla i “istresla” pred Dom zdravlja

Četrdesetdevetogodišnji muškarac pronađen je rano jutros ispred Doma zdravlja u Bosanskoj Gradišci, a prema prvim rezultatima istrage, njemu je...

Još vijesti za vas