Utorak, 18 lipnja, 2024

MUP Hrvatske: Postoji samo jedna mjera koja bi zaustavila ilegalne migrante

Preporučeno

Jedina učinkovita mjera koja bi smanjila priljev ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU, kažu izvori iz MUP-a, jest promjena Uredbe o postupku azila EU, koja se očekuje do kraja mandata ove Komisije.

Suspenzijom Schengena ne može se zaustaviti migrante, piše Jutarnji list, navodeći da MUP rješenje vidi jedino u uredbi EU koja bi omogućila hitno vraćanje ilegalaca.

Odluka Slovenije da na granici s Hrvatskom uvede granične kontrole zbog dizanja nivoa sigurnosti nakon terorističkih napada u Evropi, a koji su povezani s ilegalnim migrantima i ratom u Izraelu i Palestini, nije potaknula reakciju hrvatskih vlasti.

Hrvatska odbija pomoć drugih susjednih država u čuvanju vanjske granice, ne želimo Frontex kod nas, nego u Bosni i Hercegovini, na granicama je režim isti kao što je bio i prije tih događaja, a nivo sigurnosti nije podignut na veći nivo.

Upravo se čita:  Gazda iz snova: Vlasnik bh. firme svim svojim radnicima platio ljetovanje u Neumu

“Izlazni, a ne ulazni pravac, vanjska granica Unije prema BiH strogo se štiti”

Hrvatska policija, kažu stručnjaci, radi sve što može na granici, u skladu s pravilima Evropske unije, strože granične kontrole prema Mađarskoj nemaju smisla, jer je to zapravo izlazni, a ne ulazni pravac, vanjska granica Unije prema BiH strogo se štiti, koliko se može štititi, vojska na granici nema nikakva smisla, a ograde, kažu Jutarnjem listu neslužbeno u MUP-u, ne bi spriječile valove.

Jedina učinkovita mjera koja bi smanjila priljev ilegalnih migranata na vanjskim granicama EU, kažu izvori iz MUP-a, jest promjena Uredbe o postupku azila EU, koja se očekuje do kraja mandata ove Komisije.

Upravo se čita:  Zavod zdravstvenog osiguranja KS finansira prenatalne testove sa 1.000.000 KM

Ta Uredba omogućila bi državama da po hitnom postupku vraćaju ilegalne migrante tamo odakle su došli.

U to bi onda trebao biti uključen Frontex sa svojom opremom, odnosno osiguravati avione koje bi prevozili ilegalne migrante u njihovu domovinu. U Hrvatsku je ove godine ušao rekordan broj – više od 60.000 ilegalnih migranata.

“Vojska nije obučena za takve zadatke, oni imaju svoju ustavnu zadaću, a policajci su obučeni i imaju svu opremu. Uz 6700 policajaca koji čuvaju granicu tu je i 2000 pripadnika interventne i specijalne policije koji djeluju na terenu.

Upravo se čita:  Nana Fata u društvu unuke Azre čestitala Bajram svim muslimanima širom svijeta

“Jedino rješenje novi Pakt o migracijama i azilu”

Mađarska ima ogradu, pa im ulazi više migranata nego u Hrvatsku, a konfiguracija terena u Hrvatskoj takva je da ograda ne bi bila učinkovita. Zato je jedino rješenje novi Pakt o migracijama i azilu te sporazum s Frontexom da vraćamo ilegalne migrante po hitnom postupku”, pojašnjava sagovornik iz MUP-a.

Problem je, kaže, i BiH, gdje se migranti samo puštaju prema Hrvatskoj, a to bi, smatra, trebao riješiti Frontex, koji bi došao u susjednu državu prenosi Hina.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas